Chociaż tradycyjny wigilijny karp coraz częściej zastępowany jest innymi rybami, większość z nas nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Szczególnie, że można go podawać na wiele sposobów jako: gotowany, smażony, pieczony, faszerowany, w galarecie, występują też wersje na ostro i na słodko. Okazuje się, że zwyczaj jedzenia karpia podczas wieczerzy wigilijnej jest zakorzeniony jedynie w krajach środkowej i wschodniej Europy. Przy czym to właśnie Polacy przodują zarówno w konsumpcji, jak i hodowli karpia na naszym kontynencie.
Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Zawartość tłuszczu powoduje, że karpia zalicza się do średnio tłustych. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem posiada również w swoim składzie cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.
Wartości odżywcze
Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 127 kcal
Białko 17,8 g
Tłuszcz ogółem 5,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 704 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 517 mg
Węglowodany 0,0 g
Błonnik pokarmowy 0,0 g
Witamina A 30 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,6 mg
Witamina K 0,1 µg
Witamina C 1,6 mg
Witamina B1 0,1 mg
Witamina B2 0,1 mg
Witamina B3 (PP) 1,6 mg
Witamina B6 0,2 mg
Kwas foliowy 15 µg
Witamina B12 1,5 µg
Kwas pantotenowy 0,7 mg
Wapń 41 mg
Żelazo 1,2 mg
Magnez 29 mg
Fosfor 415 mg
Potas 333 mg
Sód 49 mg
Cynk 1,5 mg
Miedź 0,1 mg
Selen 12,6 µg
Cholesterol 66 mg
Fitosterole ~
WESOŁYCH ŚWIAT I DUZEGO KARPIA NA STOLE
Zmieniony przez - pershingp w dniu 2009-12-18 16:32:20
Zmieniony przez - pershingp w dniu 2009-12-18 16:33:09
" NAJPIERW POCHŁOŃ WIEDZĘ A DOPIERO POTEM POŻYWIENIE "