SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rola i wpływ witamin w przyroście masy mięśniowej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8312

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 78 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4056
Zaciekawiło mnie to zagadanienie i troche poszperałem w internecie.

Witaminy są organicznymi związkami chemicznymi, są substancje egzogennymi - niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich sam wytworzyć.

Biorą one udział w prawie wszystkich procesach metabolicznych, towarzyszą budowie białek i powstawaniu erytrocytów mają również zdolności antyoksydacyjne.

Dobre zdrowie zapewni nam tylko odpowiednia ilość witamin. Niedobór może mieć niebezpieczne skutki. Dlatego ważne by nasza dieta obfitowała w surowe warzywa i owoce, w pełnoziarnisty chleb, nieoczyszczone kasze, ryże i makarony.

Witaminy dzielimy dwie grupy:
I grupa: rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, i K,
II grupa: rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3 (PP), B5 (kwas pantotenowy), B6, B12, kwas foliowy, C, biotyna.

Witaminy I grupy rozpuszczane w tłuszczach są magazynowane w naszym organizmie, dlatego trzeba uważać by nie przesadzić z ich ilością. nadmiar tych czterech witamin może przyczynić się do niebezpiecznej hiperwitaminozy. Natomiast witaminy II grupy rozpuszczane w wodzie są wydalane wraz z moczem, dlatego trudno o ich przedawkowanie (nie trzeba martwić o ich nadmiar).

I grupa - witaminy rozpuszczane w tłuszczach:

Witamina A (retinol)
Źródła: marchew, suszone morele, szpinak, sałata, pomidory, dynia, liście pietruszki
Działanie: Bierze udział we wzroście kości, włosów, zębów i dziąseł, zapobiega "kurzej ślepocie", jest niezbędna przy budowie białek, wpływa korzystnie na syntezę lipidów, białek i hormonów. Pomocna jest w leczeniu rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.

Witamina D
Żródła: ryby morskie, oleje rybne, jaja, przetwory mleczne, mleko, wątroba
Działanie: Wpływa pozytywnie na system nerwowy, reguluje wydzielanie insuliny, wpływa na prawidłowy rozwój i mineralizację kości, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem.

Witamina E (tokoferol, tokotrienole)
Źródła: kiełki pszenicy, olej słonecznikowy, ziarna zbóż, migdały, orzechy włoskie, pieczywo razowe, soja, pestki słonecznika, warzywa oleiste, jaja, mleko, mąka pełnoziarnista
Działanie: Jeden z głównych antyoksydantów, jest naturalnym składnikiem błon komórkowych. Bierze udział w chemicznych reakcjach redukcji i utleniania. Pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Chroni czerwone ciałka krwi i tkanki przed zniszczeniem przez wolne rodniki, chroni również kwasy tłuszczowe przed rozkładem.

Witamina K
Źródła: jarmuż, brukselka, sałata, brokuły, szpinak, rzeżucha, pokrzywa
Działanie: Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych, zapobiegając krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom. Odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek.

II grupa - witaminy rozpuszczane w wodzie

Witamina B1 (tiamina)
Źródła: drożdże, ciemne pieczywo, warzywa strączkowe, zboża, ziemniaki, podroby, orzechy
Działanie: Bierze udział w czynnościach i regeneracji systemu nerwowego. Wspomaga proces wzrostu. Ponadto przyspiesza gojenie się ran przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból.

Witamina B2 (ryboflawina)
Źródła: kasze gruboziarniste, wątroba, ciemne pieczywo, rośliny strączkowe, sery, ciemnozielone warzywa, chude mięso
Działanie: Bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, w procesach utleniania i redukcji. Zwiększa przyrost masy mięśniowej, współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

Witamina B3 (niacyna, wit. PP)
Źródła: drób, drożdże, orzechy ziemne, tuńczyk, wątroba, chude mięsa, pieczywo razowe.
Działanie: Uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi, regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania. Wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę przewodu pokarmowego.

Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Źródła: wątroba, drożdże, pestki słonecznika, otręby pszenne, ryby, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo,
Działanie: Bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych, uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał. Wspomaga proces pigmentacji włosów. Reguluje metabolizm tłuszczy i węglowodanów. Wspomaga ochronę organizmu przed infekcjami.

Witamina B6
Źródła: nieoczyszczone ziarna pszenicy i kukurydzy, drożdże, wątroba, ziemniaki, podczas obróbki
Działanie: Bierze udział w przemianie białek, aminokwasów i w syntezie kwasów nukleinowych, przez co zapobiega starzeniu. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B9 (kwas foliowy)
Źródła: drożdże, wątroba, kiełki pszeniczne, kurczak, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo, szpinak, żółtko jaja, szpinak, natka pietruszki, fasola biała, groch.
Działanie: Uczestniczy w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów, puryn, pirymidyn, bierze udział w procesie podziału komórek. Współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek (erytrocytów).

Witamina B12 (kobalamina)
Źródła: wątroba, mięso, szczupak, śledzie, makrele, jaja, produkty mleczne, ostrygi, bób, orzechy.
Działanie: Udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, przez co zapobiega starzeniu.

Witamina C (kwas askorbinowy)
Źródła: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, warzywa kapustne, ziemniaki
Działanie: Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych mikrozmian. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Przyspiesza proces usuwania kwasu mlekowego z mięśni co skraca proces odnowy potreningowej.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

lekcja tańca

Następny temat

moje odzywianie/ pyt. o dwu daniowy obiad i plyny

WHEY premium