...
Napisał(a)
Witam ma taki mały problem.Jem teraz często potrawy w sklad których wchodzą jajka ale do tej pory kupowałem je od sąsiada który ma chodowle ale teraz bede zmuszony kupować je w sklepie.Słyszałem,że te jajka ze sklepu są gorszej jakości i mają inny kolor,czy to prawda?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
napewno sa gorszej jakosci
patrz na numer na jajku
sa od 0-3 z czego 0 to najlepsze
patrz na numer na jajku
sa od 0-3 z czego 0 to najlepsze
...
Napisał(a)
to zalezy od wielkosci bo sa rozne
M,S,L,XL
im wieksze tym wiecej biala
M,S,L,XL
im wieksze tym wiecej biala
...
Napisał(a)
jaja sklepowe pochodzą z ferm gdzie głównym produktem do skarmiania dla kur są pasze , aby żółtko miało lepszy kolor dodaje się np. karoten ale jeżeli chodzi o zawartość białka to powinno mniej więcej wynosić tyle :
-ilość białka w 100g jajka całego - 12.5g
-ilość białka w 100g białka jaja - 10.8g
-ilość białka w 100g żółtka - 16.3g
jeżeli ważne dla ciebie jest nie tylko białko ale również np. zawartość cholesterolu to polecam jaja kur z hodowli przydomowych w szczególności zielononóżki kuropatwianej i araukany - jaja tych kur zawierają ok. 30 % mniej cholesterolu i napewno są zdrowsze bo nie są to kury nadające się do hodowli fermowej
jeżeli nie masz dostępu do tego gatunku kur to poprostu jedz jaja jakie masz bo jajko w każdej postaci jest produktem które Wg danych USDA National Nutrient Database, składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.
Jajka zawierają witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, a także pierwiastki: potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk.
-ilość białka w 100g jajka całego - 12.5g
-ilość białka w 100g białka jaja - 10.8g
-ilość białka w 100g żółtka - 16.3g
jeżeli ważne dla ciebie jest nie tylko białko ale również np. zawartość cholesterolu to polecam jaja kur z hodowli przydomowych w szczególności zielononóżki kuropatwianej i araukany - jaja tych kur zawierają ok. 30 % mniej cholesterolu i napewno są zdrowsze bo nie są to kury nadające się do hodowli fermowej
jeżeli nie masz dostępu do tego gatunku kur to poprostu jedz jaja jakie masz bo jajko w każdej postaci jest produktem które Wg danych USDA National Nutrient Database, składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.
Jajka zawierają witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, a także pierwiastki: potas, siarkę, fosfor, żelazo, cynk.
legalize it ...
Polecane artykuły