SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Im ciemniej tym lepiej - warzywa.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 926

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 303 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19899
Słowem wstępu.
"Wolne rodniki" to małe ale szkodliwe dla komórek molekuły, wytwarzane w organizmie np. jako produkt uboczny przemiany materii. Powstają także pod wpływem działań czynników środowiskowych (takich jak promienie słoneczne czy dym
papierosowy) lub po długotrwałym wysiłku. Jeśli chodzi o aspekt sportowy to obniżają wydolność, są odpowiedzialne za osłabienie cech motorycznych i wydłużają okres regeneracji po treningowej.

Aby nas obronić przed działaniem wolnych rodników, organizm sam potrafi wytwarzać przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze są to związki chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, które są uważane za jedno z głównych źródeł "zużycia się" się organizmu.

Liczba samoczynnie wytwarzanych przeciwutleniaczy może nie być wystarczająca, dlatego też warto dostarczyć naszemu organizmowi przeciwutleniacze z zewnątrz, pod postacią owoców i warzyw.

Intensywne kolory - cenne składniki odżywcze.
Większość najkorzystniejszych dla zdrowia składników odżywczych w owocach i warzywach ma kolor:
- jasnoczerwony
- pomarańczowy
- żółty
- zielony.

Kolor - najprostszy wskaźnik.
Warzywa i owoce o ciemnych i intensywnych kolorach zawierają zwykle więcej aktywnych chemicznie przeciwutleniaczy niż warzywa blade.

Kilka najbogatszych źródeł:
- marchew
- truskawki
- pomidory
- arbuz i inne melony
- mango i papaja
- dynia
- batat
- świeża kukurydza
- winogrona, jagody
- kapusta włoska, szpinak
- słodka papryka, wszystkie kolory
- świeża i suszona śliwka
- pomarańcze i pozostałe cytrusy

A oto "magiczne" związki chemiczne, czyli najważniejsze chemicznie aktywne składniki odżywcze:
- antocyjanidyny
- apigenina
- hesperetyna
- luteolina
- proantocyjanidyna
- mirycetyna
- kwerecytyna
- likopen
- beta karoten

Źródło:
Produce for Better Health Foundation, Dole Food Company, Florida Departament of Agriculture and Consumer Services, Oregon State University: "Understanding Free Radicals and Antioxidats".



Zmieniony przez - Pakofak w dniu 2010-01-17 22:06:14

Na sportowo.. Tygodniami..

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Spalanie Tkanki Tłuszczowej - Proszę o Poradę

Następny temat

Brak potu=brak efektu?

WHEY premium