SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Otreby,zarodki,płatki-pytanie o przygotowanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1718

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 345 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8516
Witam

Już ładny okres czasu zjadam na śniadanko taki oto zestawik:
30g otręb pszennych
30g zarodków pszennych
30g płatków owsianych jedynie słusznych górskich
5-7g miodu gryczanego albo lipowego
do tego pólitra mleczka 0,5 % (takie najbardziej lubię bo żadne kozuchy się nie robią ). Przygotowuje sobie to tak: na noc przed spaniem sypie otręby i płatki zalewam mlekiem dodaje miodu, zostawiam na noc, rano gotuje to wszystko i po zalaniu talerza dodaje zarodki . I teraz pytanko:
1. Czy taki sposób przygotowywania może wpływać na utratę składników mineralnych? Jeżeli tak to jak to pozmieniać, żeby jak najmniej z tego uronić.
2.Zastanawiam się nad dorzuceniem trochę siemia lnianego mielonego? W którym stadium go dodawać, sypać na noc i zalewać czy moze z rana ?
3.Czy nie będzie problemów z wchłanianiem mikroelementów? Czytałem gdzieś ze otręby utrudniają z jednej strony ich wchłanianie np. zelaza magnezu ale z drugiej zawierają same bardzo dużo.

Na koniec dodam ze nie jest i nie dobrze, wręcz czuje się po takiej dawce tego kleiku znakomicie, żadnych problemów z żołądkiem itp. Zastanawia mnie tylko czy taka forma przygotowania jest odpowiednia bo składu może przez dodanie s.lnianego nie chciałbym zmieniać.

Dzięki.

Zmieniony przez - proba12 w dniu 2010-02-03 18:20:18
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 895 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 63831
1.Każda obróbka termiczna powoduje jakieś tam straty witamin, minerałów, aminokwasów itd. Im dłuższa tym większe straty, aczkolwiek jeśli nie gotujesz jakoś przesadnie długo to nie masz co się martwić Dla pewności przygotuj se wszystko wieczór a mlekiem zalej rano i dopiero gotuj. Zalanie mlekiem rano, a nie wieczorem czasu zbyt wiele nie zabierze
2.Siemie dodaj kiedy chcesz jednak zdrowe tłuszcze zawarte w nich są wrażliwe na wysokie temperatur, także nie gotuj ich zbyt długo a tylko chwilkę
3. Tak jak piszesz - otręby utrudniają wchłanianie niektórych minerałów ale same dużo ich zawierają. Jeśli masz dobrą dietę przez cały dzień to nie przejmuj się tym zbytnio Dla przykładu - przyswajanie żelaza obniża: wapń, cynk, miedź, błonnik, białka jaj, salicylany i fityniany. A źródła żelaza to np.mięso wołowe(które przecież jemy często z ryż brązowym i warzywa - które mają dużo błonnika!), suche nasiona roślin strączkowych - a przecież one też mają sporo błonnika który obniża przyswajalność żelaza. Tylko że jak ktoś je wołowine z ryżem i warzywami to jest przekonany że dostarcza mnóstwo żelaza Generalnie żaden minerał nie przyswaja się w 100%
Dlatego nie martw się, bo nawet jeśli otręby utrudnią wchłanianie to jeśli masz dobrą dietę opartą na wartościowych produktach to na pewno nie będziesz miał niedoborów większości minerałów


A i dodam że posiłek słaby jest, bo nie masz w nim pełnowartościowego białka a kupę laktozy mleko kartonowe to nie jest dobre źródło białka. Dodaj np. jajka. A mleko najlepiej zamienić na kefir lub jogurt naturalny, a wtedy już tego nie gotuj

Zmieniony przez - Nani20 w dniu 2010-02-04 09:35:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

problem z waga

Następny temat

Dieta 80 kg na mase do poprawy

WHEY premium