Szacuny
34
Napisanych postów
11776
Wiek
39 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
62881
Panowie sa jedymi z najlepszymi ekspertami w Polsce.
Chcialbym zapytac jak panowie zaczynali (jakie studia itp)?
Jestem teraz w klasie maturalnej chcialbym swoja przyszlosc zwiazac z dietetyka i zywieniem czlowieka, bo bardzo mnie fascynuje ta dziedzina, na jaka uczelnie i kierunek powininem sie udac? Rozumiem, ze trzeba byc dobrym z biologii i chemii? Moze ktos studiuje ten kierunek? Zapraszam do dyskusji.
Michał G.
>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
Witam Michale! Jeżeli chodzi o problematykę zywienia człowieka, to najbardziej gruntownie i fachowo ten temat jest wałkowany na Uczelniach Rolniczych na kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalizacja z Żywienia Człowieka).Żywienie Człowieka z rozwiniętymi elementami dietetyki prowadzone jest na SGGW w Warszawie, AR w Szzczecinie i UMW w Olsztynie. W 2000 roku równiez na AM w Warszawie uruchomiono oddział Dietetyki na Wydziale NAuk o Zdrowiu, ale najdłużej studia z zakresu dietetyki są prowadzone na Wydziale Nauk o Żywieniu Czlowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie w ramach specjalności Żywienie Człowieka i Dietetyka. Studia są prowadzone w trybie dziennym (4-lata inzynierskie, 5-letnie magisterskie), zaocznym (2-letnie uzupełniające) i wieczorowym (3-letnie inzynierskie) oraz studia doktoranckie. Oprócz Warszawy równioez bardzo wysoki poziom reprezentuje AR w Poznaniu - Wydziała Technologii Żywnosci (specjalność Żywienie Człowieka).
Sławek przedstawi Ci pewnie ciekawą propozycje edukacji w swojej "branży" Cóż, miło nam, że wyłaniają się osoby które chcą nas wesprzeć :) Pozdrawiam i zycze sukcesów.
Szacuny
34
Napisanych postów
11776
Wiek
39 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
62881
Dziekuje bardzo panu SOG, czekam jeszcze na p. Ambroziaka.
Tylko troche za pozno sie zorientowalem, bo zeby sie dostac na ten kierunek trzeba byc bardzo dobrym z chemii i biologii, tak? (biologia o czlowieku to jeszcze jeszcze, ale chemia to moja kula u nogi), wiec chyba niestety pozostanie to moja pasja ;-(
A czy mozna zrobic sobie jakis kurs czy cos takiego?
Michał G.
>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
Wiesz, trudno mi powiedziec jak to obecnie jest z egzaminami. Przypuszczam, że generalnie wszystko będzie rozgrywać się o chemię. Masz jeszcze sporo czasu, mysle że byłbyś w stanie się przygotować. Musisz jednak trochę poszperać w informatorach, bo obecnie istnieją na niektórych uczelniach kierunki bez egzaminów, więc z pewnością miałbyś drogę ułatwioną. Jeżeli nie zamierzasz studiować to również są policealne szkoły w kierunku dietetyki, ale na ten temat niestety nie mam konkretnych informacji. Musisz o to pytać w pomaturalnych szkołach medycznych.
Szacuny
34
Napisanych postów
11776
Wiek
39 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
62881
Dzieki
Mam zamiar studiowac. Mieszkam w Radomiu, a u nas nie ma zadnej takiej uczelni, myslalem o Warszawie lub Lublinie. Musze jeszcze poszukac w informatorach. Pytam o jakies kursy, bo bym sobie go zrobil jak bym sie nie dostal do zadnych z tych szkol, tylko bym byl na innym kierunku nie zwiazynym z dietetyka.
Slawku moglbys cos jeszcze skrabnac od siebie?
Michał G.
>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Goral, ja kończyłem AM w Warszawie. To są ciężkie studia i, z perspektywy własnych doświadczeń, nie polecam Ci ich, bo domniemam, że Cię nie usatysfakcjonują. Żywienie i składniki pokarmowe traktowane są tam marginalnie i, przez cały tok studiów, jedynie na jednym przedmiocie, farmakognozji, przez jeden semestr, cokolwiek jest o tym nauczane. Tak było, przynajmniej, za moich czsów, ale, z tego, co wiem, niewiele się w tej materii zmieniło. Najlepszym przykładem jest dramatyczna indolencja lekarzy i farmaceutów w temacie wspomagania wysiłku sportowego. Ja sprzęgłem moją wiedzę z praktyką wspomagania, dla tego, że sam trenowałem, zrobiłem dodatkowo podyplomowe kursy trenerskie na AWF-ie i pracowałem kilka lat w Sportowej Aptece, w Centralnym Ośrodku Medycyny Sportowej. Resztę umiejętności zawdzięczam samoedukacji i współpracy z Olimpem, gdzie, jako Konsultant Naukowy, zmuszony jestem do ciąglej aktualizacji wiedzy z zakresu Nauk Biologicznych, szczególnie farmakologii, chemii żywności i biochemii.
Myślę, że propozycje Darka są bardziej racjonalne dla Ciebie!
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Polski Związek Kulturystyki i Trójboju Siłowego organizuje, co roku, kursy trenerskie i sędziowskie. Żywienie i wspomaganie mają tam mocną pozycję - ja też tam wykładam.