SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sok pomarańczowy pomaga podczas zełogo odżywiania

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2300

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 226 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8692
Hamburger popijany sokiem pomarańczowym jest zdrowszy

Zawierający flawoniody sok z pomarańczy redukuje stres oksydacyjny powstający w wyniku spożywania niezdrowej żywności i zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych - informują a swojej stronie internetowej naukowcy z Uniwersytetu Buffalo w Stanach Zjednoczonych.
Wolne rodniki wytwarzane m.in. przy spożywaniu hamburgerów czy frytek przyczyniają się do wzrostu ryzyka udaru i zawału. Według naukowców, ich negatywny wpływ może być neutralizowany przez naringeninę i hesperydynę - flawonoidy o silnych właściwościach przeciwutleniających.

"Badania te pokazują, o ile nam wiadomo po raz pierwszy, że picie soku pomarańczowego do posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów zapobiega podwyższeniu poziomu reaktywnych form tlenu i substancji zapalnych" - mówi autor badań dr Husam Ghanim.

W badaniach przeprowadzonych przez dra Ghanami wzięło udział trzydzieści osób w wieku 20 - 40 lat, którym zaserwowano śniadanie zawierające 900 kalorii, 81 gramów węglowodanów, 51 gramów tłuszczu i 32 gramy białka. Do śniadania jednej grupie podano sok pomarańczowy, drugiej napój glukozowy, a trzeciej wodę.

Po upływie kolejno jednej, trzech i pięciu godzin od śniadania, naukowcy pobierali i analizowali próbki krwi badanych. Zaobserwowano wówczas, że poziom wolnych rodników zwiększał się średnio o 62 - 63 proc., gdy posiłek był popijany napojem glukozowym lub wodą, a jedynie o 47 proc., gdy był popijany sokiem pomarańczowym. W grupie pijącej sok wyraźny był również wzrost poziomu receptorów Toll-podobnych, które odgrywają istotną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej. Ponadto sok pomarańczowy zapobiegał zwiększeniu produkcji białka SOCS-3 przyczyniającego się do rozwoju cukrzycy typu 2.

źródło: http://portalwiedzy.onet.pl/2149624,10491,info.html
Dodaje bo zastanawiam się co sądzicie o artykule.

Zmieniony przez - Piterix w dniu 2010-04-02 20:13:56
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 982 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12814
Ciekawe , jak bede czitowal to dokupie sok ( cukry proste !) . Chyba lepiej juz pomarancza ^_^ Soki nie ciesza sie popularnoscia ze wzgledu na to ze nie sa naturalne .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 226 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8692
W artykule na pewno chodzi o sok naturalny. Nie o jakieś tanie g**** z tesco. cukry proste co prawda są w samej pomarańczy ale myślę że tutaj nie odgrywają one większej roli. Badania wskazują że zmniejszają ryzyko chorób. Sok jeśli chcesz mieć naturalny to sam wyciśnij go z pomarańczy. Zastanawia mnie tylko czy pomarańcze mogą mieć tak znaczny wpływ na zmniejszanie ryzyka chorób.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 4315 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 26980
tymbark niby z 2,5 kg pomaranczy 100%
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Coraz bliżej święta..

Następny temat

Skład posiłków

WHEY premium