SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niezalecane łączenie produktów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9374

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 302
ten idiotyczny tekst jest skopiowany na wielu psedoserwisach o zdrowiu, diecie itd, serwisach na poziomie faktu. i nie wiadomo kto popełnił ten kretynizm.
poszperałem i wiadomo tyle że artykuł ukazał się w miesięczniku zdrowie, czyli dziennikarskie wodolejstwo i nic poza tym.

google znalazło pełno tego śmiecia dosłownie skopiowanego.
http://www.google.pl/search?sclient=psy&hl=en&qscrl=1&source=hp&q="Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego"zestawu może skończyć&btnG=Search#q="Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego"zestawu może skończyć&hl=en&qscrl=1&prmd=ivns&ei=B1xrTt7ZKunk4QT9yYDsAw&start=0&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=2cfa80a3903eaeef&biw=1226&bih=600



zacznę od twarogu i pomidora, po pierwsze nie wiadomo czego to kryształki powstają i jak po połączeniu w przewodzie pokarmowym dostają się do stawów.
Podstawowa kwestia to zawartość wapnia w twarogu. Wbrew pozorom i temu co większości niezorientowanych sądzi, ser biały jest średnim źródłem białka. Dowodzi to temu, że autor nie miał pojęcia o czym pisze. Utarło się , może dlatego że jest biały że twaróg/ser biały ma dużo wapnia, a wcale tak nie jest bo ma mniej białka niż mleko, kefiry i wile innych produktów. Warto dodać, że w procesie wyrobu twarogu około 80% zawartego w mleku wapnia przechodzi do serwatki i dlatego twaróg ma 5-6 razy mniej wapnia niż żółty ser.

ser parmezan – 1100
żółty ser - 500 mg-800 mg
szproty – 800-1000
szpinak gotowany – 600
serek topiony tłusty - 480 mg
sardynka w oleju 330
soja gotowana 211
figi suszone – 280
jogurt chudy, mleko kwaśne, kefir – 140-180 miligramów
jogurt - 170 mg
jarmuż – 150
mleko - 120 mg
kefir - 103 mg
twarożek - 91-98 mg
Biała fasola gotowana 90
orzechy laskowe - 90 mg
śledź - 86 mg


znając zawartość wapnia w produktach można sobie łatwo uzmysłowić ile razy łączymy te produkty z pomidorami. Jeśli te bzdury które wpisał ten dziennikarzyna byłyby prawdą większość miałaby chore stawy pełne kryształów


Ten niesamowity dietetyk w tym samym arcie napisał też to:

"Szkodliwe połączenie występuje również podczas jednoczesnego spożywania białka z węglowodanami. Najlepiej unikaj:
- jaja + mleko, słodycze, kwaśne produkty, skrobia
- chleb + białka, owoce, cukry
- tłuszcze zwierzęce + białka
- zielone warzywa + mleko i jego przetwory
- rośliny zbożowe + białka, mleko, słodycze
- mięso + pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód"

to już pozostawię bez komentarza. Po prostu idiota i unikać trzeba takich pism jak "zdrowie"


Zmieniony przez - mrxx w dniu 2011-09-10 15:37:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 5416 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 52179
W takim razie nie moglibyśmy praktycznie nic łączyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 39 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4897
Ja niewiedzilem ze niemozna jesc pomidora z serem, jem to juz od kilkunastu miesiecy i zawsze sie zastanawialem dlaczego mnie tak nogi bola i stawy w szczegolnosci zima wiec chyba mam odpowiedz,zaczne jesc osobno ser bez pomidora poniewaz stawy bola zeczywiscie

BMK-a i panienka!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 23737
"Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni juz jest zagrożeniem. Pipijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym moga przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii. Ziemniaki polane masełkiem - pycha ale niestety tuczy. Unikaj także połączeń kiwi z żelatyną, czosnku i drożdży, a nawet naparu bardzo mocnej herbaty z dużą ilością cytryny. Popijając zaś niektóre grzyby alkoholem możesz doprowadzić do niestrawności lub nawet ciężkiego zatrucia."

reasumując- pierd*lenie.
mocno przerysowane.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierwsza dieta, prosze o sprawdzenie i poprawe

Następny temat

parę wskazówek dot. diety - potrzebne parę rad

WHEY premium