poszperałem i wiadomo tyle że artykuł ukazał się w miesięczniku zdrowie, czyli dziennikarskie wodolejstwo i nic poza tym.
google znalazło pełno tego śmiecia dosłownie skopiowanego.
http://www.google.pl/search?sclient=psy&hl=en&qscrl=1&source=hp&q="Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego"zestawu może skończyć&btnG=Search#q="Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego"zestawu może skończyć&hl=en&qscrl=1&prmd=ivns&ei=B1xrTt7ZKunk4QT9yYDsAw&start=0&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=2cfa80a3903eaeef&biw=1226&bih=600
zacznę od twarogu i pomidora, po pierwsze nie wiadomo czego to kryształki powstają i jak po połączeniu w przewodzie pokarmowym dostają się do stawów.
Podstawowa kwestia to zawartość wapnia w twarogu. Wbrew pozorom i temu co większości niezorientowanych sądzi, ser biały jest średnim źródłem białka. Dowodzi to temu, że autor nie miał pojęcia o czym pisze. Utarło się , może dlatego że jest biały że twaróg/ser biały ma dużo wapnia, a wcale tak nie jest bo ma mniej białka niż mleko, kefiry i wile innych produktów. Warto dodać, że w procesie wyrobu twarogu około 80% zawartego w mleku wapnia przechodzi do serwatki i dlatego twaróg ma 5-6 razy mniej wapnia niż żółty ser.
ser parmezan – 1100
żółty ser - 500 mg-800 mg
szproty – 800-1000
szpinak gotowany – 600
serek topiony tłusty - 480 mg
sardynka w oleju 330
soja gotowana 211
figi suszone – 280
jogurt chudy, mleko kwaśne, kefir – 140-180 miligramów
jogurt - 170 mg
jarmuż – 150
mleko - 120 mg
kefir - 103 mg
twarożek - 91-98 mg
Biała fasola gotowana 90
orzechy laskowe - 90 mg
śledź - 86 mg
znając zawartość wapnia w produktach można sobie łatwo uzmysłowić ile razy łączymy te produkty z pomidorami. Jeśli te bzdury które wpisał ten dziennikarzyna byłyby prawdą większość miałaby chore stawy pełne kryształów
Ten niesamowity dietetyk w tym samym arcie napisał też to:
"Szkodliwe połączenie występuje również podczas jednoczesnego spożywania białka z węglowodanami. Najlepiej unikaj:
- jaja + mleko, słodycze, kwaśne produkty, skrobia
- chleb + białka, owoce, cukry
- tłuszcze zwierzęce + białka
- zielone warzywa + mleko i jego przetwory
- rośliny zbożowe + białka, mleko, słodycze
- mięso + pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód"
to już pozostawię bez komentarza. Po prostu idiota i unikać trzeba takich pism jak "zdrowie"
Zmieniony przez - mrxx w dniu 2011-09-10 15:37:12