makrela rzeczywiscie jest zrodlem bialka i teoretycznie zdrowego tluszczu, mowa o wedzonej, jednak w trakcie procesu wedzenia powstaje rozne niezdrowe substancje, ktore sprawiaja, ze jesli mamy ja jesc to dobrze ograniczyc do ok2x tygodniowo.
nalezy jesc swieze ryby.
oczywiscie jest tez kwestia puszek i najbardziej popularnego tu tunczyka. jesli juz to tylko woda/sos wlasny i tez starac sie nie jesc zbyt czesto, tu z kolei przez rtec,ktora puszki tuny zawieraja. czytalem badania zawartosci rteci i u roznych producentow, dosc znacznie sie one wachaja, ale na pewno najzdrowsze to nie jest.
stawiajmy na swieze ryby, swieze mieso, jaja, twarog itd jesli chodzi o
bialko.
zdrowe tluszcze to te ze swezych ryb, ale takze oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, siemie lniane, orzechy przede wszystkim wloskie i migdaly, ale takze i inne. pamietajmy rowniez, ze jaja sa zrodlem tluszczu pod warunkiem, ze jemy je we wlasciwy sposob tzn cale. szkodliwosc jajek to dawno obalony mit i nie ma co wyrzucac zoltek bo sa bardzo cenne.
to tyle chyba, pozdro