Szacuny
29
Napisanych postów
225
Wiek
42 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
24315
NIezły górnik z CIebie, a to pytanie powinno iść na mature rozszerzona z matematyki... Ale już Ci odpowiadam.
1 porcja=50g przed ugotowaniem, i ma jakieś tam wartosci odzywcze. Po ugorowaniu ta porcja waży 160g, ale wartości ma takie same.
Zmieniony przez - czaaaki w dniu 2014-05-14 13:20:59
Szacuny
0
Napisanych postów
51
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
262
Ale mi sie namieszało przez Was... :O
wkładamy woreczek (100g) do gotowania
Po ugotowaniu nasiąka on wodą i wazy nie 100g a 320g
w 100g mamy 69 wegli
Po ugotowaniu wartosc ta dzielimy na 3
100g zawiera 69wegli wiec jezeli zwiekszyl ciezar okolo 3x (przez wode)
to masa po ugotowaniu ma wartosci w 100g okolo 20 paru weglowodanow tak? jak zjemy cale 320g ktore sie ugotowalo to dostarczymy 69 weglowodanow?
Nie rozumiem tylko przez chyba ten spam jak to jest z tymi 50g
50g suchej ma 35g weglowodanow
50g suchej gotujemy, mamy 160g produktu
160g produktu zawiera 35 weglowodanow w calosci bo w koncu to 50g suchej
ze 160 dzielimy na 3 bo poracja wynosi 50g tego ugotowanego i porcja to 50g ugotowanej
35 weglowodany / 3 = 11g ww ??
czyli 50g suchej = 35ww / po ugotowaniu mamy 160g , bierzemy z tego 50g tego ugotowanego i to ma w sumie 11g ww ? wtf
zgupialem !
100g suchej to 69 wegli
tam pisze ze w procji jest po ugotowaniu 21wegli
gotujac 100g mamy 320
dzielac 320 na 3 mamy okolo 100g i wtedy to moze miec 21g........
czemu tam pisze ze porcja to 50g?
Zmieniony przez - syndrom8 w dniu 2014-05-14 14:32:55