SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kasza gryczana - jak liczyć wartości odżywcze?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34890

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 225 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24315
NIezły górnik z CIebie, a to pytanie powinno iść na mature rozszerzona z matematyki... Ale już Ci odpowiadam.
1 porcja=50g przed ugotowaniem, i ma jakieś tam wartosci odzywcze. Po ugorowaniu ta porcja waży 160g, ale wartości ma takie same.

Zmieniony przez - czaaaki w dniu 2014-05-14 13:20:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 262
Ale mi sie namieszało przez Was... :O

wkładamy woreczek (100g) do gotowania
Po ugotowaniu nasiąka on wodą i wazy nie 100g a 320g

w 100g mamy 69 wegli
Po ugotowaniu wartosc ta dzielimy na 3

100g zawiera 69wegli wiec jezeli zwiekszyl ciezar okolo 3x (przez wode)
to masa po ugotowaniu ma wartosci w 100g okolo 20 paru weglowodanow tak? jak zjemy cale 320g ktore sie ugotowalo to dostarczymy 69 weglowodanow?

Nie rozumiem tylko przez chyba ten spam jak to jest z tymi 50g
50g suchej ma 35g weglowodanow

50g suchej gotujemy, mamy 160g produktu
160g produktu zawiera 35 weglowodanow w calosci bo w koncu to 50g suchej
ze 160 dzielimy na 3 bo poracja wynosi 50g tego ugotowanego i porcja to 50g ugotowanej
35 weglowodany / 3 = 11g ww ??
czyli 50g suchej = 35ww / po ugotowaniu mamy 160g , bierzemy z tego 50g tego ugotowanego i to ma w sumie 11g ww ? wtf

zgupialem !



100g suchej to 69 wegli
tam pisze ze w procji jest po ugotowaniu 21wegli

gotujac 100g mamy 320
dzielac 320 na 3 mamy okolo 100g i wtedy to moze miec 21g........
czemu tam pisze ze porcja to 50g?

Zmieniony przez - syndrom8 w dniu 2014-05-14 14:32:55
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja pod lupę

Następny temat

POSIŁEK SZKOLNY (MIX Z JOGURTEM)

WHEY premium