może powinieneś zmienić coś w żywieniu bo są np produkty które sprzyjają depresjom
Należy jeść co najmniej cztery, pięć posiłków dziennie, żeby nie dopuszczać do znacznych wahań poziomu aminokwasów i glukozy we krwi. Wszystkie posiłki powinny być z grubsza zrównoważone i różnorodne. Należy spożywać wszystkie warzywa i sałatki, które smakują, w postaci surowej lub gotowanej. Tłuszcze takie jak masło, smalec, śmietana spożywać w niewielkiej ilości, tylko, jeżeli to niezbędne. Z powodu ograniczenia tłuszczu, dążyć do jedzenia tłustego mięsa, nabiału, żółtek i częściowo całych jajek. W początkowym okresie jemy zwiększoną ilość białek i węglowodanów, tak, jak w dołączonym jadłospisie, oczywiście w ramach żywienia niskowęglowodanowego. (Dla niezorientowanych wyjaśniamy, że żywienie niskowęglowodanowe polega na ograniczeniu węglowodanów poniżej 150g na dobę, a w zamian spożywaniu 70-130g białka i trochę tłuszczu, zawartego głównie w mięsie, serze i jajkach. Jest to tylko przybliżenie, każdy ma inne potrzeby. Przestrzegamy przed niefrasobliwym odżywianiem się, ponieważ niewłaściwe odżywianie szybciej zniszczy nam zdrowie, niż nieudolne leczenie.) Ze względu na dotychczasowe wyniki badań należy początkowo co miesiąc badać mocz na obecność białka oraz obserwować, czy nie występują bóle nerek. W takim wypadku zmniejszyć
białko, ale tylko o 20g i dalej obserwować samopoczucie. Obniżanie białka nasila depresję, to jest wielokrotnie sprawdzone. Rozważyć suplementację preparatami magnezu oraz 5-hydroksy-tryptofanem, szczególnie podczas zmniejszania spożycia białka. Natomiast czysty tryptofan, powszechny w aptekach, jest niewskazany. Bóle nerek mogą być spowodowane również nadmierną ilością spożywanego tłuszczu i ketozą. Oprócz
oleju lnianego ujętego w jadłospisie, codziennie spożywać łyżkę stołową tranu lub kapsułek tranowych, kapsułek z olejem z płetwy rekina lub DHA. Jak widać z jadłospisu, pomimo znacznego ograniczenia masła i smalcu, nadal tłuszcze stanowią istotną część. Należy unikać mocnej herbaty i kawy, ponieważ nasilają one stany lękowe. Nie przesadzać z modnymi obecnie orzechami, bowiem zawierają one dużo kwasu tłuszczowego arachidonowego
http://www.danwit.pl/artykuly/zywienie-w-depresji-cz-2.pdf
Zmieniony przez - High00 w dniu 2010-05-05 22:16:53
Zmieniony przez - High00 w dniu 2010-05-05 22:18:08