Proponuję Wam coś co zawiera sporo białka, "zdrowych" cukrów, witamin i minerałów oraz bardzo niewielką ilość tłuszczu, rzędu ledwie kilku g.
Jest to dobry posiłek zarówno na śniadanie, kolację, a bez kurczaka jako dodatek do obiadu (mięs, ale głównie wołowiny, cielęciny, koniny i drobiu). Jest to również dobry posiłek przedtreningowy ponieważ dostarcza potrzebne cukry oraz białko. No i można się pochwalić swojej dziewczynie że umiemy coś dobrego do jedzenia przygotować o co nas nie posądza :D Facet gotujący to ponoć facet bardziej męski ;)
Całość zajęła mi około 20 minut, ale z racji tego że robiłem zdjęcia faktyczny czas na przygotowanie sałatki oscyluje około 10-15 minut
Z góry sorry za jakoś zdjęć, ale cykane były z komórki :-S
Będziemy robić coś takiego, o:
Składniki:
Pierś z kurczaka (grillowana lub z rożna byle nie smażona), jogurt naturalny bez dodatku cukru, sałata (polecam karbowaną), ogórek, pomidor, papryka, cytryna i/lub limonka, troszkę musztardy, ocet (najlepiej winny), bazylia, rukola, pieprz.
Opcjonalnie: jajko gotowane, orzechy, pomarańcz, awokado.
Prócz tego: talerz, mała miseczka, miska, widelec, nóż, łyżka :)
Zaczynamy:
Krok 1: sos
Jak wiadomo dobry sos to dobra rzecz, jednak większość sosów na bazie majonezu czy ketchupu jest niezdrowa i tłusta. My zrobimy coś zdrowego i smacznego. Sos ten można używać do wielu potraw.
Potrzebujemy 1 jogurt naturalny (bez dodatku cukru!), 2 łyżki musztardy, ocet, cytrynę, pieprz.
No to po krótce: Do małej miseczki wlewamy cały jogurt naturalny, do tego dodajemy 2 łyżeczki musztardy oraz 1 łyżeczkę octu (winny rulez) i mieszamy chwilę. Do tego dodajemy trokę soku z limonki/cytryny oraz szczyptę pieprzu. Można kombinować z innymi przyprawami wedle uznania, ale nie dodawajcie soli do sosu!
Efekt:
Krok 2: sałatka
Przechodzimy do przygotowywania sałatki. Jak sama nazwa mówi do naszej sałatki będziemy potrzebowali sałatę. Ja polecam sałatę karbowaną, ale oczywiście może być także zwykła, czy lodowa.
Mnie najbardziej smakuje karbowana.
Wszystkie warzywa/owoce należy umyć dokładnie pod wodą!
Odrywamy kilka liści sałaty wedle uznania, odkrajamy tą białą część która nie jest smaczna i kroimy naszą sałatę:
Następnie kroimy w kawałki o ulubionej wielkości: pomidora, ogórka, paprykę (ja lubię żółtą) i cytrynę.
Ilość zalezy od Was i od tego jak bardzo jesteście głodni.
Opcjonalnie jak ktoś lubi może ugotowac jajko na twardo i również pokroić i dodać do sałatki. To samo tyczy się pomarańczy, awokado, orzechów... co kto lubi. Ale trzymajmy się mojego przepisu bez jajka i orzechów.
Ja do mojej sałatki dodałem: 5 liści sałaty, 1/3 pomidora, 1/2 ogórka zielonego, 1/3 papryki (pamiętajcie żeby wykroić środek papryki zanim włożycie resztę do lodówki!), 3 plasterki cytryny.
Wszystko wrzucamy do miski (salaterki?) i zajmujemy się kurczakiem.
Teraz kwestia kurczaka. Najlepsze mięcho do sałatki to pierś z kurczaka koniecznie bez skóry! (tak, wiem że skóra jest najlepsza, taka chrupiąca :P) Kurczak może być grillowany lub z rożna, ale nie może być smażony. Najlepiej kupić w markecie albo w budce pierś z rożna, ja w przepisie właśnie z niej korzystam.
Dlaczego pierś? Dlatego że mięso z piersi kurczaka jest najbardziej bogate w białko i ma najmniej tłuszczu (prawie 0g). Nie jest już tak różowo z mięsem z innych części ciała biednej kury, dlatego koniecznie musi być pierś a nie udko czy skrzydełko.
Kroimy na kawałki o wielkości jaka nam odpowiada.
mniam, smacznie wygląda mięcho kuraka :P
Wrzucamy wszystko do naszego naczynia, miski, salaterki - zwał jak zwał - i zajmujemy się prawie ostatnią czynniością, czyli zabawą smakiem. W skrócie: przyprawami. Ja do sałatki polecam moje ulubione: bazylię oraz rukolę - tylko koniecznie muszą być niesproszkowane! Najlepiej kupić sobie doniczkę (~5zł) i niech rośnie (pamiętajcie o podlewaniu). Taka doniczka wystarczy nam na 10 sałatek, a nie ma porównania pomiędzy liśćmi bazylii a sproszkowaną bazylią. Na prawdę zachęcam do używania nieprzetworzonych przypraw, są nieporównywalnie lepsze i mają o wiele inny smak.
Acha i jeszcze bardzo ważna rzecz. Przyprawiamy sałatkę na końcu, po wcześniejszym dodaniu wszystkich składników. To samo tyczy się np. steka wołowego, roastbeefa czy co tam będziecie robić - nie przyprawiajcie mięcha przed włożeniem na grill czy do piekarnika, tylko przed nałożeniem na talerz. Z resztą co się tyczy steka to w jak w restauracji dostaniecie zbyt mocno przyprawionego to znaczy że mięcho było słabej jakości :S
Ok, wracając do naszej potrawy
Urywamy kilka liści bazylii i rukoli i dodajemy do sałatki. Jak ktoś lubi to można wcześniej pokroić na mniejsze części. Do sałatki dodajemy przypraw wedle uznania, chociaż ja dodaję tylko pieprzu i również Wam tak polecam. Nie dodawajcie soli, a jeśli już musicie to dosłownie odrobinę.
Na koniec wkraplamy do sałatki trochę soku z limonki - polecam tutaj wkraplać limonkę (~1,50zł) nie cytrynę.
Tylko nie przesadźcie :)
Wszystko mieszamy i tyle. Sałatka skończona! Dodajemy jeszcze do niej tylko naszego sosu w ilości wedle uznania i możemy zabierać się za konsumpcję.
Smacznego :)
Btw. Nie przeraźcie się ceną składników. Fakt, ocet winny, musztarda, bazylia, rukola trochę kosztują ale te składniki starczają na długo a na prawdę warto je trzymać w kuchni. Z resztą musztardę pewnie macie, jogurt naturalny też się znajdzie więc jedyny wydatek to doniczki bazylii, rukoli, ocet winny oraz warzywa/owoce. Składniki takiej jak sałata, pomidor, ogórek, papryka wystarczają na 2-3 sałatki, tak samo jest z sosem. Łączna cena w przeliczeniu na jedną sałatkę to będzie około 5zł - opłaca się!
pozdro
Zmieniony przez - anoxic w dniu 2010-05-07 03:15:53