Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
O pożytkach z jedzenia grejpfrutów, czosnku oraz picia piwa
Masz problemy z cholesterolem - może powinnaś/powinieneś zjadać jednego czerwonego grejpfruta dziennie? To może się okazać prawdziwie zbawienne dla chorych na serce - uważają naukowcy
O tym, że owoce i warzywa są zdrowe, nie trzeba przekonywać. Od lat np. wiadomo, że stosujący tzw. śródziemnomorską kuchnię mieszkańcy południowej Europy rzadziej chorują na serce i dłużej żyją. Jednak dobrze udokumentowanych badań na temat zdrowotnych walorów konkretnych owoców i warzyw wcale nie ma dużo. Ostatnio międzynarodowy zespół badaczy, również z Polski, którego spiritus movens jest prof. Shela Gorinstein z Uniwersytetu Hebrajskiego, dowiódł pożytków z jedzenia grejpfrutów i czosnku oraz picia piwa.
Jeśli grejpfrut to czerwony
Okazało się, że grejpfruty mogą wpływać na poziom związków tłuszczowych we krwi. Zbyt wysokie stężenie tych substancji, zwłaszcza tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, jest niekorzystne dla zdrowia. Przyczynia się ono do powstawania blaszek miażdżycowych, które są głównym sprawcą zawału mięśnia sercowego. Im więc mniej cholesterolu i trójglicerydów, tym bezpieczniejsze i zdrowsze serce.
Naukowcy pod wodzą prof. Hanny Leontowicz z Katedry Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie najpierw wykazali, że czerwone grejpfruty są zdrowsze niż żółte, gdyż mają więcej zdrowych przeciwutleniaczy, m.in. antocjanów i flawonoidów.
Do przeprowadzonych w Izraelu badań klinicznych zaproszono 57 pacjentów - mężczyzn i kobiet w wieku od 39 do 72 lat. Wszyscy chorowali wcześniej na serce i byli po tzw. by-passach (chirurgicznie wszczepiono im dodatkowe dwa-trzy naczynia wieńcowe). Wszyscy też mieli kłopoty z utrzymaniem właściwego poziomu tłuszczów we krwi mimo zażywania obniżających poziom cholesterolu statyn.
Chorych podzielono na trzy równe grupy. Przez 30 dni nie dostawali żadnych leków, wszyscy byli na zdrowej dla sercowców diecie. Pacjentom z pierwszej grupy polecono dodatkowo zjadać raz dziennie czerwonego grejpfruta, druga grupa raczyła się żółtymi grejpfrutami, ostatnia zaś była grupą kontrolną.
Wyniki, zwłaszcza w wypadku czerwonych grejpfrutów, okazały się wielce obiecujące. Po miesiącu regularnego jedzenia tych owoców poziom całkowitego cholesterolu obniżył się o ponad 15 proc., a złego cholesterolu aż o 20,3 proc.! Podobnie rzecz miała się z trójglicerydami - u jedzących czerwone grejpfruty poziom tych związków spadł o ponad 17 proc.
To doskonała wiadomość dla sercowców - uważają autorzy badania i przypominają przy okazji, że sok z grejpfrutów jest jednym z niewielu napojów, którym nie wolno popijać leków (często bowiem dochodzi tu do niekorzystnych interakcji). Spożywanie codziennie czerwonego grejpfruta może się okazać prawdziwie zbawienne dla naszych naczyń i serca - uważa prof. Gorinstein..
Zmieniony przez - QUANTO w dniu 2010-05-12 11:32:15
Zapraszam do sklepiku z odżywkami w Opolu w Tesco codziennie od 9-19.00 pozdrawiam ;)
tel.510420420
www.pajacyk.pl
sites.google.com/site/sklepnokaut/
Polecane artykuły