Prawda jest taka, że ów serek śmietankowy ma zwykle 55%tł. w suchej masie co daje nie mniej niż 15% tłuszczu w 100g produktu. Jest bardzo dobrze przyswajalnym przez organizm produktem, który zawiera krótkie łańcuchy tłuszczowe co zwiększa ich przyswajalność. Zawiera także białka, które jak donoszą najnowsze badania zawierają antyoksydanty, które hamują rozwój wolnych rodników co mówiąc po ludzku zapobiegają powstawaniu komórek rakowych i w pewnym stopniu hamują starzenie się naszych komórek.
To tyle info na temat serka śmietankowego a co do tego, że można go tylko dostać z jednej Rawickiej firmy na dolnym śląsku to mit. Polecam serek śmietankowy EMMA z Bojanowa, który bije na łeb Rawicką krówkę. można go kupić w całej Polsce w sieci Dino, Piotr i Paweł, Kaufland. Pozdrawiam wszystkich zwolenników serka śmietankowego!