"Oliwa z oliwek nadaje się do wszystkich potraw i do każdego sposobu ich przygotowywania. Jednakże znane jest przekonanie zgodnie z którym oliwa nie nadaje się do smażenia.
W Grecji zawsze smażono na oliwie nie używając i nie znając różnych olejów roślinnych, które pojawiły się na greckim rynku stosunkowo niedawno. Od momentu kiedy stały się one dostępne i popularne, zaczęto uważać je za lżejsze, zawierające mniej kalorii i nadające się do smażenia bardziej niż oliwa z oliwek. Pogląd ten pojawił się prawdopodobnie pod wpływem krajów Europy Północnej i Stanów Zjednoczonych gdzie w porównaniu z tłuszczami zwierzęcymi, których nadużywano, oleje roślinne uważane były za zdrowsze. Nie dotyczy to greckiej kuchni, w której prawie wcale nie używa się tłuszczów zwierzęcych. Oliwa z oliwek, jak już wcześniej nadmieniono, jest najzdrowszym tłuszczem o niezliczonych, dobroczynnych dla zdrowia właściwościach i nie ma żadnego powodu do zastąpienia jej olejami roślinnymi.
Zwłaszcza w przypadku smażenia stwierdzono, że ponieważ oliwa ma dużą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, nawet rozgrzana do temperatury przekraczającej 200°C nie traci swoich właściwości ani też nie ulega utlenianiu. Natomiast tłuszcze zwierzęce, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i oleje roślinne, zawierające dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ulegają procesowi utleniania w temperaturach przekraczających 160-170°C i wytwarzają toksyny, które są szkodliwe dla zdrowia.
Ponadto, oliwa nie jest zbytnio wchłaniana przez smażone produkty żywnościowe, dzięki chrupkiej skórce jaka tworzy się w trakcie smażenia. Produkty tak smażone są chrupkie na zewnątrz a w środku soczyste i bez zmian smakowych.
Poza tym, oliwa w przeciwieństwie do innych tłuszczów może być użyta 5-6 razy (niektórzy twierdzą, że nawet 10) nie tracąc swoich właściwości i to dlatego, że nie ulega łatwo rozpadowi."
http://www.olivabio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=41
Zmieniony przez - Nindżor w dniu 2010-05-15 20:16:57