SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

oliwa z oliwek do gotowania i smażenia ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4816

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 503 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7137
z tego co zrozumiałem z tego artykułu to oliwe z oliwek można użyć także do smażenia i gotowania ?

"Oliwa z oliwek nadaje się do wszystkich potraw i do każdego sposobu ich przygotowywania. Jednakże znane jest przekonanie zgodnie z którym oliwa nie nadaje się do smażenia.
W Grecji zawsze smażono na oliwie nie używając i nie znając różnych olejów roślinnych, które pojawiły się na greckim rynku stosunkowo niedawno. Od momentu kiedy stały się one dostępne i popularne, zaczęto uważać je za lżejsze, zawierające mniej kalorii i nadające się do smażenia bardziej niż oliwa z oliwek. Pogląd ten pojawił się prawdopodobnie pod wpływem krajów Europy Północnej i Stanów Zjednoczonych gdzie w porównaniu z tłuszczami zwierzęcymi, których nadużywano, oleje roślinne uważane były za zdrowsze. Nie dotyczy to greckiej kuchni, w której prawie wcale nie używa się tłuszczów zwierzęcych. Oliwa z oliwek, jak już wcześniej nadmieniono, jest najzdrowszym tłuszczem o niezliczonych, dobroczynnych dla zdrowia właściwościach i nie ma żadnego powodu do zastąpienia jej olejami roślinnymi.

Zwłaszcza w przypadku smażenia stwierdzono, że ponieważ oliwa ma dużą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, nawet rozgrzana do temperatury przekraczającej 200°C nie traci swoich właściwości ani też nie ulega utlenianiu. Natomiast tłuszcze zwierzęce, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i oleje roślinne, zawierające dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ulegają procesowi utleniania w temperaturach przekraczających 160-170°C i wytwarzają toksyny, które są szkodliwe dla zdrowia.

Ponadto, oliwa nie jest zbytnio wchłaniana przez smażone produkty żywnościowe, dzięki chrupkiej skórce jaka tworzy się w trakcie smażenia. Produkty tak smażone są chrupkie na zewnątrz a w środku soczyste i bez zmian smakowych.

Poza tym, oliwa w przeciwieństwie do innych tłuszczów może być użyta 5-6 razy (niektórzy twierdzą, że nawet 10) nie tracąc swoich właściwości i to dlatego, że nie ulega łatwo rozpadowi."




http://www.olivabio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=41

Zmieniony przez - Nindżor w dniu 2010-05-15 20:16:57
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Jak dla mnie to glupoty.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do sprawdzenia

Następny temat

Schudła 100kg w ciągu roku

WHEY premium