SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ryz wartości

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2320

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
W zaleznosci od firmy, ale jak bedziesz gotowal te 15min to powinno byc ok. Wazne zeby nie bylo to 10min.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 44 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1507
wracając do ryżu, jesli gotujecie 4 torebki ryżu to ile wody wlewacie żeby było optymalnie??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 6924 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 117946
zalezy czy biały czy brązowy
jak gotuje biały to na jedna częśc ryzu daje 1,5 częsci wody , na brązowy trzeba więcej

pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100280
Ja jem często kaszę i ryż półtwardy i nie narzekam z układem trawiennym... po za tym jak mniej go gotuje to wiecej moge zjesc bo ma mniejsza objetość

Kompleksowe prowadzenie online.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ważne by nie twardy był

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100280
A jak to się ma do półtwardej kaszy? Wiadomo mniejsze IG ale wartości odżywcze takie same?

Kompleksowe prowadzenie online.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1293
Podobnie jak z ryżem. Wartości są bardzo przybliżone. Ale czym dłuższe gotowanie tym niszczymy witaminy oraz rozrywamy chemiczne związki pomiędzy elementami mineralnymi. Najgorsza sytuacja jest z żelazem, które praktycznie w ogóle nie przyswaja się z gotowanych potraw. Gotowanie niszczy również fitocydy (substancje hamujące rozwój bakterii i wirusów). No i zanika potencjał bioenergetyczny :D To tak w skrócie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
to nie prawda, ze gotowanie nie zmienia wartosci odzywczych ryżu ....

jakby tak bylo to by nie bylo sensu go gotowac ....

po t osie gotuje ryz ,zeby jego wartosc odzywcza byla wyzsza niz niegotowanego ....

kazde zboze ugotowane ma wyzsza wartosc odzywcza niz niegotowane z prostego powodu:

wzrasta jego przyswajalność ....

wiekszosc pokarmow poddana obróbce termicznej powiększa swoja wartośc odzywcza ....

ryz surowy ie ma dla czlowieka zadnych wartosci odzywczych prawie, bo czlowiek nie strawi i ie przyswoi dobrze surowego ryzu ...

ryz gotoway jest prawie w 100% przyswajalny (poza blonnikiem) ....


teoretycznie to czysto biochemiczna wartosc (w/b/t) w ryzu po ugotowaniu sie zmniejszaja, kaloryczność tez ale w praktyce jak wiadomo gotowanie jest korzystne, bez niego wysralo by sie to co by sie zjadlo w 90% ....

jesli zrobi sie doswiadczenie nastepujace:

wez 100g ryzu w torebce, ugotuj a potem wysusz do zawartosci wody takiej jak w przypadku surowych ziaren to sie okaze, ze ze 100g ryzu zostalo nam 90g, reszta sie wyplukala i jest w wodzie ....

tym samym spadla zawartosc w/b/t .... teoretycznie bo w praktyce na skutek gotowania przyswoi sie 100% tego "zubozonego gotowaiem i wyplukanego" ryzu a nie 10% jak w przypadku surowych ziaren :P

PROSTE!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1293
Ryżu surowego nie je się głownie dlatego że powoduje efekt przeczyszczający! Nawiasem mówiąc jest to jeden z najlepszych sposobów na przeczyszczenie, bo pęcznieje w jelitach i pochłania toksyny.
Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej).
A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja, co dalej?

Następny temat

[ART] Charakterystyka metod zamrażania żywności

WHEY premium