Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
W zaleznosci od firmy, ale jak bedziesz gotowal te 15min to powinno byc ok. Wazne zeby nie bylo to 10min.
...
Napisał(a)
wracając do ryżu, jesli gotujecie 4 torebki ryżu to ile wody wlewacie żeby było optymalnie??
...
Napisał(a)
zalezy czy biały czy brązowy
jak gotuje biały to na jedna częśc ryzu daje 1,5 częsci wody , na brązowy trzeba więcej
pozdr
jak gotuje biały to na jedna częśc ryzu daje 1,5 częsci wody , na brązowy trzeba więcej
pozdr
...
Napisał(a)
Ja jem często kaszę i ryż półtwardy i nie narzekam z układem trawiennym... po za tym jak mniej go gotuje to wiecej moge zjesc bo ma mniejsza objetość
Kompleksowe prowadzenie online.
...
Napisał(a)
ważne by nie twardy był
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
A jak to się ma do półtwardej kaszy? Wiadomo mniejsze IG ale wartości odżywcze takie same?
Kompleksowe prowadzenie online.
...
Napisał(a)
Podobnie jak z ryżem. Wartości są bardzo przybliżone. Ale czym dłuższe gotowanie tym niszczymy witaminy oraz rozrywamy chemiczne związki pomiędzy elementami mineralnymi. Najgorsza sytuacja jest z żelazem, które praktycznie w ogóle nie przyswaja się z gotowanych potraw. Gotowanie niszczy również fitocydy (substancje hamujące rozwój bakterii i wirusów). No i zanika potencjał bioenergetyczny :D To tak w skrócie :)
...
Napisał(a)
to nie prawda, ze gotowanie nie zmienia wartosci odzywczych ryżu ....
jakby tak bylo to by nie bylo sensu go gotowac ....
po t osie gotuje ryz ,zeby jego wartosc odzywcza byla wyzsza niz niegotowanego ....
kazde zboze ugotowane ma wyzsza wartosc odzywcza niz niegotowane z prostego powodu:
wzrasta jego przyswajalność ....
wiekszosc pokarmow poddana obróbce termicznej powiększa swoja wartośc odzywcza ....
ryz surowy ie ma dla czlowieka zadnych wartosci odzywczych prawie, bo czlowiek nie strawi i ie przyswoi dobrze surowego ryzu ...
ryz gotoway jest prawie w 100% przyswajalny (poza blonnikiem) ....
teoretycznie to czysto biochemiczna wartosc (w/b/t) w ryzu po ugotowaniu sie zmniejszaja, kaloryczność tez ale w praktyce jak wiadomo gotowanie jest korzystne, bez niego wysralo by sie to co by sie zjadlo w 90% ....
jesli zrobi sie doswiadczenie nastepujace:
wez 100g ryzu w torebce, ugotuj a potem wysusz do zawartosci wody takiej jak w przypadku surowych ziaren to sie okaze, ze ze 100g ryzu zostalo nam 90g, reszta sie wyplukala i jest w wodzie ....
tym samym spadla zawartosc w/b/t .... teoretycznie bo w praktyce na skutek gotowania przyswoi sie 100% tego "zubozonego gotowaiem i wyplukanego" ryzu a nie 10% jak w przypadku surowych ziaren :P
PROSTE!!!
jakby tak bylo to by nie bylo sensu go gotowac ....
po t osie gotuje ryz ,zeby jego wartosc odzywcza byla wyzsza niz niegotowanego ....
kazde zboze ugotowane ma wyzsza wartosc odzywcza niz niegotowane z prostego powodu:
wzrasta jego przyswajalność ....
wiekszosc pokarmow poddana obróbce termicznej powiększa swoja wartośc odzywcza ....
ryz surowy ie ma dla czlowieka zadnych wartosci odzywczych prawie, bo czlowiek nie strawi i ie przyswoi dobrze surowego ryzu ...
ryz gotoway jest prawie w 100% przyswajalny (poza blonnikiem) ....
teoretycznie to czysto biochemiczna wartosc (w/b/t) w ryzu po ugotowaniu sie zmniejszaja, kaloryczność tez ale w praktyce jak wiadomo gotowanie jest korzystne, bez niego wysralo by sie to co by sie zjadlo w 90% ....
jesli zrobi sie doswiadczenie nastepujace:
wez 100g ryzu w torebce, ugotuj a potem wysusz do zawartosci wody takiej jak w przypadku surowych ziaren to sie okaze, ze ze 100g ryzu zostalo nam 90g, reszta sie wyplukala i jest w wodzie ....
tym samym spadla zawartosc w/b/t .... teoretycznie bo w praktyce na skutek gotowania przyswoi sie 100% tego "zubozonego gotowaiem i wyplukanego" ryzu a nie 10% jak w przypadku surowych ziaren :P
PROSTE!!!
...
Napisał(a)
Ryżu surowego nie je się głownie dlatego że powoduje efekt przeczyszczający! Nawiasem mówiąc jest to jeden z najlepszych sposobów na przeczyszczenie, bo pęcznieje w jelitach i pochłania toksyny.
Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej).
A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej).
A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
Poprzedni temat
Redukcja, co dalej?
Następny temat
[ART] Charakterystyka metod zamrażania żywności
Polecane artykuły