Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Na zawartość wapnia w organizmie człowieka największy wpływ wywiera przede wszystkim jego podaż z poży-wieniem. Podstawowym źródłem wapnia w przeciętnej diecie europejskiej i amerykańskiej (USA) jest mleko i jego przetwory. Ocenia się, że produkty te dostarczają blisko 80% tego skład-nika [9, 11]. Produkty pochodzenia roślinnego są gorszym źródłem tego pierwiastka, ze względu na obecność wspomnianych wcześniej substancji utrudniających jego wchłanianie. Często wymienianym w literaturze światowej, a chyba niedocenianym źródłem Ca są warzywa kapustne – kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż oraz rośliny strączkowe. Wprawdzie w porównaniu z przetworami mlecznymi zawartość wapnia jest w nich stosunkowo niska, ale odznacza się on stosunkowo dużą biodostępnością (ok. 50%) [11]. Dobrym źródłem wapnia są także ryby morskie, zwłaszcza gdy jedzone są wraz ze szkieletem oraz ser sojowy tofu. Duże ilości Ca za-wierają ponadto orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecz-nika. Kilka publikacji naukowych zwraca ponadto uwagę na wysoko zmineralizowane wody mineralne jako potencjalne i godne polecenia źródło tego składnika mineralnego. Badania dowodzą, że wapń jest z nich przyswajany w takim samym stopniu jak z mleka [12-15].
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły