SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie do specjalisty (smażenie jaj)

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1250

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15365
Witam, zaciekawiło mnie jedno zdanie wypowiedziane przez Akopa Szostaka w swoim programie kulinarnym, a konkretnie, robiąc swoje placki, stwierdził jednoznacznie, że żółtka jaj do smażenia się nie nadają przez zawarte w nich tłuszcze. Po czym wlał na patelnię oliwę z oliwek, która moim zdaniem już w ogóle nie nadaje się do smażenia

o co w takim razie mogło mu chodzić?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
trzeba by spytać autora tych słów. Wydaje mi się, a w zasadzie jestem pewien, że nie chodziło mu raczej o zółtka jako substytucie oliwy/oleju/smalcu...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15365
no właśnie niekoniecznie, bo laska która prowadziła z nim program, była zdziwiona, że wyrzuca żółtka, bo mogą się potem przydać np na jajecznicę, a Akop stwierdził, że żółtka się po prostu nie nadają do smażenia przez tłuszcz w nich zawarty ;)

kompletnie nie wiem o co może mu chodzić, dlatego pytam tutaj.

a fanem jajecznicy jestem więc tym bardziej chcę rozwiać moje wątpliwości :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
chodzilo mu o to ze w zoltkach sa nie tylko tluszcze nasycone ale duzo jednonienasyconych.
jajecznica robi sie b.szybko, ja nie widze w sumie problemu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15365
dokładnie o tym samym pomyślałem, bo jest ich nawet więcej niż nasyconych ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
nie widze problemu - choc istenije teoria - nie jestem jej prawdziwosci pewien w 100% - ze zoltka nie nalezy mieszac/miskowac

moze pewne podstawy teoretyczne widze, w praktyce nie sadze aby to mialo jakies znaczenie ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
w zasadzie smazenie produktów zynosciowych to dosć skomplikowany proces jesli chodzi o rekacje jakie zachodzą w zywnosci. W gręwchodzi tyle czynników (czas, temeperatura, rodzaj zywnosci i sklad, z uwzglednieniem zawratych sachardów, bialek, lipidów, a wody i innych związków), że w zasadzie trudno jednoznacznie wyrokować co w istocie sie dzieje . Napewno smażenie do teapu "wyszuszenia"(odparowania wody) pokarmu jest niedopuszczalne.

Smażenie nie jest najszczęsliwszą metodą obróbki cieplnej pokarmów, choc w nielicznych wypadkach, dopowiednio przeprowadzone nawet moze byc zdrowtnie korzystną (tak przynajmniej sugerują autorzy podręczników akademickich).

Co do samych żółtek - z pewnoscią długotrwałe podgrzewanie w wysokich temperaturach nie jest wskazane, ale nie generalizowałbym stwierdzeniem, że "zółtka się do smażenia nie nadają".

Akop Szostak mnie osobiscie kilka razy zaskoczył specyficznymi stwierdzeniami, np sugerując zależnosć idnywidualnej tolerancji produktów nabiałowych z grupą krwi, co dla mnie jest pojęciem egzotycznym.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-05-27 12:50:29
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ALKOHOL - spalacz tłuszczu

Następny temat

Odzież GASP / Jersey Traning Pant

WHEY premium