SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

przelicznik gramy na kalorie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 33867

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
58g to ile kaorii?? jak to przeliczyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego?
Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone.

Jak ważyć?
Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele osób popełnia błędy ważąc produkty.
Ważąc produkty powinniśmy zawsze ważyć wyłącznie surowy produkt przed upieczeniem, smażeniem, gotowaniem itd.
Mięso po obróbce termicznej traci około 25% swojej objętości, zaś produkty takie jak ryż czy makaron zyskują około 30% objętości ze względu na nabranie wody.

Czego nie musimy koniecznie ważyć?
Produktem który nie koniecznie w diecie trzeba ważyć są warzywa. Warzywa należą do składników które dostarczają nam mikroelementów, nie węglowodanów czy białka. W dodatku warzywa w dużym stopniu złożone są z wody przez co są niskokaloryczne.
Jedynym wyjątkiem są:
-różne odmiany ziemniaków które należy liczyć jako źródło węglowodanów
-rośliny strączkowe oraz kukurydza które powinny występować w naszej diecie w niewielkich ilościach oraz powinny być wliczane do bilansu
-owoce, również są źródłem węglowodanów

Ile ważą poszczególne składniki?
Makroskładniki w naszej diecie dzielimy na 3 kategorie:
-białka
-węglowodany
-tłuszcze
Każda z tych kategorii posiada inną kaloryczność. Węglowodany przelicza się średnio na 4 kcal na 1 g W, białka również przelicza się na 4 kcal na 1 g B, jednak wyjątkiem są tłuszcze których kaloryczność wynosi około 9 kcal na 1 g T.

Nie oznacza to jednak że w 200 g kurczaka będzie 200 g białka, należy brać pod uwagę to że znajdziemy tam również wodę oraz inne składniki takie jak śladowe ilości tłuszczu, witamin i minerałów itp. z tego powodu z 200 g mięsa z piersi kurczaka uzyskamy około 42g białka.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 93 Napisanych postów 10581 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 218873
58g czego?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1625 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 29127
dla 1 [g] białka - 5,65 [kcal]
dla 1 [g] tłuszczu - 9,45 [kcal]
dla 1 [g] węglowodanów - 4,1 [kcal]
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

zerwane scięgno w kolanie

Następny temat

Jan Potocki Zawodnik Z Chelma zapasy)

WHEY premium