...
Napisał(a)
wie ktos moze cos na temat korzenia lukrecji? mam zalecone, zeby to pic, jest to naturalny slodzik, mam pic w celach leczniczych, osobiscie nie odpowiada mi smak lukrecji, obawiam sie, ze moze miec tez jakies ww, i jak z IG? wiem, ze troche przesadzam, ale nurtuje mnie to. lukrecja zawiera substancje o nazwie glicyryzyna. orientuje sie ktos, co to wlasciwie?
...
Napisał(a)
"Głównym składnikiem aktywnym ekstraktu z korzenia lukrecji jest kwas glicyryzynowy (glicyryzyna) - trójterpenoid, który odpowiada za charakterystyczny słodki smak i aromat korzenia lukrecji oraz jego cenne właściwości. Glicyryzyna posiada silne własności wiązania wody w skórze, jest więc skutecznym składnikiem nawilżającym. Składową kwasu glicyryzynowego jest kwas glicyretynowy. Oba związki odpowiadają za działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienie, antyoksydacyjne i łagodzące korzenia lukrecji.
Oprócz kwasu glicyryzynowego i glicyretynowego, korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych, które w sumie stanowią 40-50% suchej masy korzenia lukrecji. Zaliczamy do nich liczne flawonoidy (likwirytyna, izolikwirytyna, likwirytygenina, likoflawonol), izoflawony (glabrydyna,glabren, hispaglabrydyna A i B oraz formononetyna), saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały. Związki te wspomagają działanie głównego składnika, czyli kwasu glicyryzynowego, tworząc kompleks o aktywności biologicznej wyższej niż czysty, wyizolowany kwas glicyryzynowy lub kwas glicyretynowy. "
Oprócz kwasu glicyryzynowego i glicyretynowego, korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych, które w sumie stanowią 40-50% suchej masy korzenia lukrecji. Zaliczamy do nich liczne flawonoidy (likwirytyna, izolikwirytyna, likwirytygenina, likoflawonol), izoflawony (glabrydyna,glabren, hispaglabrydyna A i B oraz formononetyna), saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały. Związki te wspomagają działanie głównego składnika, czyli kwasu glicyryzynowego, tworząc kompleks o aktywności biologicznej wyższej niż czysty, wyizolowany kwas glicyryzynowy lub kwas glicyretynowy. "
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Pij i o nic sie nie marwt. Jak widac po skladzie, calkiem ciekawy.
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły