SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trucizna w kawie rozpuszczalnej

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11599

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1293
Z tego co wiem to spora ilość ludzi z forum lubi popijać kawkę przed treningiem. Wygrzebałem taki artykuł, może wam się przyda.

Miesięcznik „Świat Konsumenta" zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech zbadanie ośmiu marek kawy rozpuszczalnej z polskiego rynku.

W kawie Astra Classic wykryto 21,8 mg/kg ochratoksyny A, czyli ponad dwa razy więcej niż zezwalają normy. Kawa z taką zawartością trucizny powinna być wycofana z rynku. Druga kawa o podwyższonej zawartości ochratoksyny to Woseba Domowa (8 mg/kg). W kawie rozpuszczalnej przepisy dopuszczają w Polsce maksymalną zawartość ochratoksyny na poziomie 10 mg/kg. Ale na przykład w Niemczech nie może jej być więcej niż 6 mg/kg.

Ochratoksyna A - trucizna produkowana przez pleśń - jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje w naszym organizmie przez długi czas wyrządzając szkody.

„Świat Konsumenta" zlecił niezależnemu laboratorium w Niemczech zbadanie ośmiu marek kaw rozpuszczalnych z polskiego rynku. Zbadano w nich między innymi zawartość ochratoksyny A. Oto wyniki:

* Nescafe Classic: 0,63 mg/kg

* Cafe Prima Finezja: 0,64 mg/kg

* Maxwell House: 0,69 mg/kg

* Elite Pedros: 1,40 mg/kg

* Posti Club Café: 1,53 mg/kg

* Tchibo Family: 1,56 mg/kg

* Woseba Domowa (1. próba): 4,90 mg/kg

* Astra Classic (1. próba): 4,90 mg/kg

* Astra Classic (2. próba): 5,00 mg/kg

* Woseba Domowa (2. próba): 8,00 mg/kg - - nr partii: DEC/2004 LOT. 352A/3

* Astra Classic (3. próba): 21,80 mg/kg - nr partii: 08-2006 / P257-218



Kawa Astra Classic została w teście zdyskwalifikowana.

Kolejną zagrażającą zdrowiu substancją, którą „Świat Konsumenta" zlecił do zbadania w ramach testu, był akryloamid.

Pełne wyniki testu w „Świecie Konsumenta" nr 3/2006.

Wyniki testu dotyczą badanych partii kaw.

Badania na zlecenie miesięcznika „Świat Konsumenta" wykonało akredytowane laboratorium w Niemczech.

[źródło: http://news.webwweb.pl/2,3798,0,Trucizna,w,kawie,rozpuszczalnej.html]
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82723 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699660
ja pije parzoną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6262 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
Wszystkie produkty zle przechowywane moga zawierac alfa czy ochratoksyny. Najczesciej ma to miejsce w przypadku orzechow czy piskacji z Iranu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1293
Masz racje z tym przechowywaniem, bo te związki mają bezpośredni związek z pleśnią. A założę się że firmy na pewno nie dbają o ten aspekt, dlatego ten artykuł niestety w większości pokrywa się z prawdą.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Tak naprawdę możemy tylko opierać się na zaufaniu do producentów, gdyż zarówno i owoce czy mięso podczas przechowywania także może być narazóne,

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6262 Napisanych postów 76002 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754672
Moze byc glownie na bakterie, ale one na pewno nie sa tak niebezpieczne jak alfatoksyny. Pozatym mieso jest bardziej szczegolowo badane zanim dopusci sie je do obrotu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3
Ochratoksyna jest grzybem atakującym ziarna, więc nie ma znaczenia czy to kawa rozpuszczalna czy mielona.

Na rynku są dostępne kawy z certyfikatem braku ochratoksyny - są produkowane z kaw z kontrolowanych pod kątem tego grzybka plantacji. U nas na rynku taką kawą jest np. Cellini.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2183 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 23737
ja się nie przejmuję, bo piję rzadko,
a jeśli już to tylko nescafe classic

sog za info
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szczegółowa dieta do oceny

Następny temat

Surowy drob w lodowce

WHEY premium