SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dobre i złe węglowodany, zamienniki cukru itp.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2082

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19
Niech mi to ktoś, proszę, wyjaśni.

Załóżmy, że piję szklankę napoju osłodzonego:
a. 2 łyżkami tradycyjnego cukru (sacharozy),
b. 2 łyżkami fruktozy,
c. 2 łyżkami glukozy,
d. 2 łyżkami sorbitolu.

Każda z tych substancji daje podobny efekt, napój jest słodki. Każda zawiera sporo węglowodanów. Które z tych węglowodanów w najmniejszym stopniu przyczyniają się do tycia i są najbardziej niezdrowe?

W ogóle o co konkretnie chodzi z różnymi rodzajami węglowodanów? Słyszałem teorię, że zamiast zwykłego cukru (sacharozy) można używać samej glukozy lub sorbitolu i wtedy jest to i zdrowsze i tak bardzo się nie tyje.

Bardzo będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie jak to jest z tymi różnymi rodzajami węglowodanów w kontekście "słodkiego" :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Było milion razy...

Sacharoza składa się z 1 atomu glukozy i 1 atomu fruktozy.
Fruktoza jest cukrem prostym, który nie odnawia zapasów glikogenu mięśniowego. Magazynowany jest tylko w wątrobie, która może go pomieścić ~50g

Tak więc zjedzenie dziennie więcej niż 50g fruktozy (100g sacharozy) równoznaczne jest z tyciem.

Glukoza jest pierwszym źródłem energii dla mięśni, mózgu, narządów wewn. i odnawia zapasy glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego, więc organizm może pochłonąć go znacznie więcej (nie pamiętam ile dokładnie, zależy również od rozmiaru mięśni).

Sorbitol nie jest cukrem, tylko substancją o słodkim smaku. Ma znacznie niższy IG, przez co nie powoduje tak dużych wyrzutów insuliny co powyższe - nie otłuszcza w takim stopniu.

pozdr.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Woda Podskórna <---POMOC- potrzebna

Następny temat

dieta dla striptizerki :D

WHEY premium