SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

----Gorzka prawda o cukrze----

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1099

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1912
CUKIER to chemiczny związek organiczny powstały z atomów węgla, wodoru i tlenu. Stąd nazwa - węglowodany.Podstawowy podział wyróżnia cukry proste, dwucukry i wielocukry. Cukier jadalny jest środkiem spożywczym otrzymywanym z trzciny cukrowej bądź z buraków cukrowych. Składa się niemal całkowicie z sacharozy.

Cukry podobnie jak tłuszcze, dostarczają naszemu organizmowi energii i są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Nie zapomnijmy jednak , że przy prawidłowym żywieniu spożywanie owoców oraz warzyw zapewni nam wystarczającą ilość cukru. Ponadto rafinowanie pozbawia cukier wszystkich witamin i substancji mineralnych, jakie zawiera w swej pierwotnej formie. Pozostają czyste węglowodany. Usunięcie białek,witamin i substancji mineralnych przyczynia się do niekompletnego metabolizmu węglowodanów oraz powoduje wytwarzanie toksyn. Jedną z nich jest kwas pirogronowy, który akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym. Zakłóca to oddychanie komórek i ogranicza ilość tlenu niezbędną do normalnego funkcjonowania organizmu.Nadmiar cukru ma więc negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania.
Zresztą ilość cukru, jaką spożywamy , ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Wątroba magazynuje go w formie glukozy ( glikogenu). Częste dostarczanie cukru w ilościach przewyższających zapotrzebowanie wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części naszego ciała i są magazynowane w najmniej aktywnych miejscach naszego ciała ( brzuch, nogi, pośladki). Następnie kwasy tłuszczowe wędrują danej do aktywnych narządów , takich jak serce i nerki.Następuje osłabienie ich funkcji, tkanki powoli ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, zmienia się ciśnienie krwi i jakość czerwonych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

trochę krótko ale myślę ze każdy powinien to zrozumieć

Zmieniony przez - cykliki w dniu 2010-06-05 13:31:12
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1293
Straszne i niestety prawdziwe. A najgorsze jest to że w dzisiejszych czasach cukier jest pchany do większości gotowych produktów i ludzkość spożywa go w ogromnych ilościach, nie mając świadomości co tak na prawdę pchają w siebie.
Gdzieś też kiedyś czytałem, że jeżeli cukier został by odnaleziony w dzisiejszych czasach to prawdopodobnie został by zakazany. Ze względu na jego negatywne cechy i możliwości uzależniające.
SOG
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak postępów w redukcji

Następny temat

Proszę o pomoc w ułożeniu diety na mase!

WHEY premium