badawczych przeprowadzonych na myszach z dziedzicznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje magazyn “Molecular degeneration".
Z obecnych badań płynęło, że najbardziej niezdrowy
wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - specyficznych dla choroby Alzheimera konstrukcji, które psują neurony.
Uczeni z Ameryki, Kanady i Wielkiej Brytanii zestawili cztery różne rodzaje diet na myszach dziedzicznie predysponowanych do schorzenia Alzheimera. Z powodu zmian genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko
APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.
Myszy rozdzielono na cztery grupy. Jedna z nich od 4 do 18 tygodnia życia była na diecie standardowej (zawierającej 58 proc. węglowodanów, 29 proc. białek i 13 proc. tłuszczów), druga na diecie bogatej w tłuszcze i ubogiej w węglowodany
, trzecia grupa spożywała duże ilości i mało węglowodanów, a czwarta duże ilości węglowodanów i małe ilości tłuszczu. Po 18. tygodniu ich mózgi poddano drobiazgowym badaniom.
Dowiedziono, że zwierzęta jedzące tłusto miały w mózgu większy poziom rozpuszczalnego amyloidu-beta, choć nie przekładało się to bezpośrednio na ilości płytek amyloidalnych.
Uczonych ponad wszystko zaskoczyło to, że mózgi zwierząt na diecie bogatej w białko były średnio o 5 proc. lżejsze niż mózgi reszty gryzoni, miały też mniejszą objętość i zawartość neuronów w jednym z obszarów hipokampa - struktury mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie. Co ważne, dieta
wysokobiałkowa nie zwiększała poziomu rozpuszczalnego amyloidu-beta w mózgu.
Według twórców pracy, sugeruje to, że dieta bogata w białko może zwiększać wrażliwość neuronów mózgu na czynniki toksyczne, jak np. płytki amyloidalne.
Naukowcy dodają jednak, że niezbędne jest zbadanie tej teorii na myszach niepredysponowanych genetycznie do alzheimera. A zanim uczeni będą mogli wydać jakiekolwiek zalecenia dietetyczne dla chorych na alzheimera powinni przeprowadzić szeroko zakrojone badania kliniczne wśród pacjentów.
źródło: http://www.teraz-zdrowie.pl/na-diecie-bogatej-w-bialko-mozg-sie-kurczy/