100 g liści sałaty
2 pomidory
150 g świeżych ogórków
1/2 zielonej papryki
1/2 cebuli
1 łyżka siekanej pietruszki
1 puszka tuńczyka
400 g jogurtu naturalnego
30 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu winnego
Liście sałaty wymyć i wysuszyć. Porwać ją na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Białą kapustę drobno posiekać i dodać do sałaty. Pomidory umyć i pokroić w półćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę wymyć, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Rozkruszyć filet z tuńczyka z puszki w małe kawałki i dodać do sałatki. Z jogurtu i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Przyprawić go świeżo zmielonym pieprzem i solą. Polać nim sałatkę. Tuż przed podaniem każdą porcję sałatki posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
źródło egotuj.pl