SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zakupy z głową

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1953

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
Zielony groszek
Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne.
Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej.

Pomidory
Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po pomidory powinni więc sięgać nadciśnieniowcy.
Minusy: Mają solaninę, która może nasilać dolegliwości przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Rzodkiewka
Plusy: Syci, a nie tuczy. Ma zaledwie kilka kalorii, sporo potasu oraz błonnika. Jest więc dobrą przekąską dla dbających o linię.
Minusy: Długo zalega w żołądku, może wywoływać wzdęcia. Pogarsza samopoczucie osób cierpiących na zgagę, kamicę żółciową i zapalenie trzustki.

Ryby
Plusy: Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te zaś m.in. usprawniają pracę mózgu. Ryby warto więc włączyć do diety uczniów.
Minusy: Po zjedzeniu ryb, zwłaszcza tych wędzonych, w organizmie powstaje bardzo dużo kwasu moczowego, co może nasilać dolegliwości przy dnie moczanowej.

Herbata
Plusy: Jest bogatym źródłem fluoru i działa bakteriobójczo. Może zapobiegać powstawaniu płytki nazębnej i chronić przed próchnicą.
Minusy: Zawiera polifenole - substancje utrudniające przyswajanie żelaza pochodzącego z roślin. Powinny jej więc unikać osoby cierpiące na niedokrwistość.

Wiśnie
Plusy: Mają dużo antocyjanów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając m.in. rozwojowi nowotworów.
Minusy: Surowe owoce podrażniają błonę śluzową żołądka, co wywołuje wzdęcia i bóle brzucha przy nieżycie żołądka oraz chorobie wrzodowej.

Czerwone wino
Plusy: Wzbogaca dietę w żelazo i kwas foliowy, które zapobiegają anemii, łagodzą objawy stresu i przemęczenia. Minusy: Zawiera kwas szczawiowy, który odkłada się w układzie moczowym. Najlepiej unikać szczawiu przy kamicy szczawianowo-wapniowej i fosforanowo- -wapniowej.
Minusy: Pijane systematyczne w ilości przekraczającej dwa kieliszki dziennie może wywołać uszkodzenie komórek wątroby i zwiększać ryzyko powstawania kamieni żółciowych.

Maślanka
Plusy: Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy z grupy B (przyspieszają metabolizm) oraz kwas mlekowy (wspomaga oczyszczanie organizmu). Dlatego maślankę poleca się w dietach odchudzających.
Minusy: Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, może nasilać dolegliwości przy wrzodach i nadkwasocie.

Ogórki
Plusy: Zawierają sporo potasu, wapnia i magnezu (działają odkwaszająco). Wybieraj je, gdy jesz dużo mięsa, żółtych serów i pieczywa (zakwaszających organizm).
Minusy: Są ciężkostrawne, mogą być źle tolerowane przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz zgagę.

Mięso
Plusy: Ma sporo pełnowartościowego białka niezbędnego do wzrostu organizmu. Mięsa nie powinno zabraknąć w diecie dzieci.
Minusy: Po jedzeniu powstaje dużo mocznika i kreatyniny, obciążają one nerki i nasilają objawy dny moczanowej.

Pieczywo razowe
Plusy: Ma dużo błonnika utrudniającego przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków. Powinny go wybierać osoby cierpiące na choroby serca i nadciśnienie.
Minusy: Pobudza skurcze żołądka i podrażnia jego błonę śluzową. Najlepiej unikać go przy nadkwasocie, wrzodach, kamicy żółciowej i chorobach wątroby.

Seler
Plusy: Jest dobrym źródłem flawonoidów - substancji o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, rozkurczających i moczopędnych. Dlatego po seler powinny sięgać osoby cierpiące na choroby układu moczowego, np. kamicę nerkową.
Minusy: Zawarte w selerze kumaryny mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, zmiany skórne w okolicy ust, a nawet wstrząs anafilaktyczny.

Brokuły
Plusy: Mają dużo przeciwutleniaczy (witaminę C, beta-karoten, luteinę) oraz sulforafan i izotiocyjany - substancje, które mogą chronić organizm przed nowotworami żołądka, płuc, jelit i piersi.
Minusy: Zawierają substancje, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Najlepiej unikać ich przy chorobach tarczycy.

Oleje roślinne
Plusy: Zawarta w nich witamina E wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia serce i układ krążenia oraz opóźnia starzenie się organizmu.
Minusy: Oleje słonecznikowy, sojowy, kukurydziany mają dużo kwasów omega-6, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i mogą nasilać objawy astmy.

Miód
Plusy: Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne i uodporniające. Warto po niego sięgać m.in. przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie.
Minusy: Ma sporo fruktozy i glukozy, które wywołują fermentację w jelitach i mogą nasilać biegunki.

Banany
Plusy: Są lekkostrawne, dostarczają sporo potasu i węglowodanów, które poprawiają nastrój, zwiększając ilość serotoniny - hormonu szczęścia w mózgu.
Minusy: Mają sporo pektyn, które wiążą wodę w jelitach, co może nasilać zaparcia.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Gdzie zrodlo? Z glowy pisales?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Tak jak przy każdym założonym temacie............

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
OK.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 1243 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15610
Co do tych polifenoli w herbacie to niekoniecznie minus. W mniejszych dawkach może nawet pomóc, ponieważ zapobiega różnym chorobom i nowotworom, dużo osób korzysta z produktów zawierających polifenole jeżeli się odchudzają i ma to swoje uzasadnienie sam Ambroziak o tym mówił.

Eee... Lubię placki ^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
No i ten zielony groszek jako dobre źródło białka ???? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Moze nie dla kulturysow, ale ogolnie w diecie czlowieka jest ok. Jedno z lepszych roslinnych.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Picie do posiłku

Następny temat

dieta do sprawdzenia

WHEY premium