myślenie ma kolosalną przyszłość...
...
Napisał(a)
tu bardziej chodzi o kalorycznosc posilku przez ilosc tluszczu...takze odnosi sie powyzsze do oliwy takze
Pozdrawiam
misoo
...
Napisał(a)
ten OLIMP - CHITOSAN to chyba jeszcze idelany na wieczor - przed ostatnim posilkiem na noc
czy cos zle zrozumialem?
czy cos zle zrozumialem?
Wpisz maksymalnie 3 linijki do 120 znaków w każdej. Podpisy są dynamiczne - jeśli gdzieś wyjeżdżasz, tutaj możesz umieścić odpowiednią informację.
...
Napisał(a)
Mam takie pytanko?
1.Przypuśćmy że spożyliśmy dwa produkty węglowodanowe o takim samym GL.To czy ich wpływ na wydzielanie insuliny(a tym samym wpływ na tk.tłuszcz) jest taki sam?
Przykład:
GL=IG produktu x ilośc spożytych węgli
a)GL=0.70 x 70gW = 49
b)GL=0.9 x 54gW = 49
W obu przypadkach ładunek glikemiczny taki sam. W pierwszym wolniej sie wchłania ale jest więcej węgli. Zas w drugim szybciej się wchłania ale mniej węgli.A więc który z obu przypadków jest mniej korzystny?
Pyt nr 2.
Problem dotyczy IG.
Skoro jest to stosunek:pola znajdującego się pod krzywą obrazującą zmiany poziomu glukozy w ciągu dwóch godzin po spożyciu określonych węglowodanów / pola znajdującego się pod krzywą obrazująca zmiany poziomu glukozy po spożyciu czystej glukozy. To jak to się dzieje że stosunki te nie są jak 1:1.
W końcu w obu przypadkach (glukoza bądż inny produkt) dostarczamy tyle samo cukru, z tym że w pierwszym-powstające pole jest bardziej rozciągnięte w górę a w drugim bardziej rozciągnięte w poziomie.
Ale czy te pola nie są równe? W końcu dostarczamy tyle samo węgli.
Pyt nr 3
Czy jezeli spozyjemy węgle o wysokim IG i o niskim IG w takich samych ilościach to czy ilość sumaryczna wydzielanej insuliny w obu przypadkach będzie taka sama?
W pierwszym wydzielana gwałtowniej ale krócej a w drugim wolniej ale dłużej.
Pyt nr 4.
Czy produkty o wysokim IG ale w małych ilosciach(niski GL) są także niebezpieczne jeżeli chodzi o wyrzut insuliny?
Np.Mała iość glukozy trafia do krwi ale za to w bardzo szybkim tempie a więc org nie czeka aż dowie się ile tego szybkowchłanialnego cukru jeszcze napłynie.Tylko natychmiast uwalnia duuuuzo insuliny aby nie dopuścić do zbyt wielkiej ilości glukozy we krwi.
I mimo tego że cukru było mało mamy silny wyrzyt insuliny i potęgowanie lipogenezy.
Bardzo bym prosił o wyjasnienie tych procesów.Za pomoc napewno się odwdzięcze.PROSIŁ BYM O FACHOWE I SZCEGÓŁOWE WYJAŚNIENIA.
dZIĘKUJĘ.
1.Przypuśćmy że spożyliśmy dwa produkty węglowodanowe o takim samym GL.To czy ich wpływ na wydzielanie insuliny(a tym samym wpływ na tk.tłuszcz) jest taki sam?
Przykład:
GL=IG produktu x ilośc spożytych węgli
a)GL=0.70 x 70gW = 49
b)GL=0.9 x 54gW = 49
W obu przypadkach ładunek glikemiczny taki sam. W pierwszym wolniej sie wchłania ale jest więcej węgli. Zas w drugim szybciej się wchłania ale mniej węgli.A więc który z obu przypadków jest mniej korzystny?
Pyt nr 2.
Problem dotyczy IG.
Skoro jest to stosunek:pola znajdującego się pod krzywą obrazującą zmiany poziomu glukozy w ciągu dwóch godzin po spożyciu określonych węglowodanów / pola znajdującego się pod krzywą obrazująca zmiany poziomu glukozy po spożyciu czystej glukozy. To jak to się dzieje że stosunki te nie są jak 1:1.
W końcu w obu przypadkach (glukoza bądż inny produkt) dostarczamy tyle samo cukru, z tym że w pierwszym-powstające pole jest bardziej rozciągnięte w górę a w drugim bardziej rozciągnięte w poziomie.
Ale czy te pola nie są równe? W końcu dostarczamy tyle samo węgli.
Pyt nr 3
Czy jezeli spozyjemy węgle o wysokim IG i o niskim IG w takich samych ilościach to czy ilość sumaryczna wydzielanej insuliny w obu przypadkach będzie taka sama?
W pierwszym wydzielana gwałtowniej ale krócej a w drugim wolniej ale dłużej.
Pyt nr 4.
Czy produkty o wysokim IG ale w małych ilosciach(niski GL) są także niebezpieczne jeżeli chodzi o wyrzut insuliny?
Np.Mała iość glukozy trafia do krwi ale za to w bardzo szybkim tempie a więc org nie czeka aż dowie się ile tego szybkowchłanialnego cukru jeszcze napłynie.Tylko natychmiast uwalnia duuuuzo insuliny aby nie dopuścić do zbyt wielkiej ilości glukozy we krwi.
I mimo tego że cukru było mało mamy silny wyrzyt insuliny i potęgowanie lipogenezy.
Bardzo bym prosił o wyjasnienie tych procesów.Za pomoc napewno się odwdzięcze.PROSIŁ BYM O FACHOWE I SZCEGÓŁOWE WYJAŚNIENIA.
dZIĘKUJĘ.
...
Napisał(a)
1. to zalezy od ilosc poszczegolnych produktow, co zreszta posrednio sobie wyjasniles podstawiajac do wzoru rozne wartosci przy zalozeniu ze wynik jest taki sam:)
2. ja nie czaje osohosi (co nie znaczy ze to Twoja wina;))
3. tak
4. nie, bo organizm odczytuje cala ilosc glukozy ktora naplynela w danym czasie a nie to ze w ogole naplynela...dzieje sie tak dlatego ze kazdy weglowodan zlozony wedruje do krwi po zamianie w glukoze...i jesli organizm mialby sugerowac sie tym ze w ogole on sie pojawia to gwaltowny skok spowodowalby nadmierne obnizenie cukru i oslabienia..a przeciez tak nie jest jak zjesz powiedzmy 150g owsianki..
dlatego liczy sie ilosc glukozy ktora na dany moment pojawia sie we krwi i to jest implusem do wyrzutu odpowieniej ilosc insy
2. ja nie czaje osohosi (co nie znaczy ze to Twoja wina;))
3. tak
4. nie, bo organizm odczytuje cala ilosc glukozy ktora naplynela w danym czasie a nie to ze w ogole naplynela...dzieje sie tak dlatego ze kazdy weglowodan zlozony wedruje do krwi po zamianie w glukoze...i jesli organizm mialby sugerowac sie tym ze w ogole on sie pojawia to gwaltowny skok spowodowalby nadmierne obnizenie cukru i oslabienia..a przeciez tak nie jest jak zjesz powiedzmy 150g owsianki..
dlatego liczy sie ilosc glukozy ktora na dany moment pojawia sie we krwi i to jest implusem do wyrzutu odpowieniej ilosc insy
Pozdrawiam
misoo
...
Napisał(a)
Dzięki piękne.
Na to drugie pytanko juz nie trzeba odp. bo sam sobie to wyjaśniłem
Na to drugie pytanko juz nie trzeba odp. bo sam sobie to wyjaśniłem
...
Napisał(a)
A co do pierwszego pytania to mam wrażenie że bardziej niekorzystny będzie produkt z wysokim IG nawet mimo tego że ma mniej węgli.W końcu będzie to szybki napływ a więc cukier szybciej skoczy co spowodje że w danej chwili insy we krwi bedzie więcej.A dużo insy na raz to nie za dobrze.
...
Napisał(a)
tzn trudno to kreslic jedynie poslugujac sie mianem GL i IG...bo spojrz np. na taka sytuacje:
zeby zjesc 70g wegli o IG 70 nalezy spozyc albo 800g marchwi () albo 90g ryzu...roznica w ilosci jest kolosalna i przekladajac to na czas trawienia i w ogole spozywania nie otrzymamy takiego samego wyniku wyrzutu insy...
a wiec wartosci ig i gramy samych wegli nie wystarcza zeby rozwiklac problem z pytania pierwszego..
zeby zjesc 70g wegli o IG 70 nalezy spozyc albo 800g marchwi () albo 90g ryzu...roznica w ilosci jest kolosalna i przekladajac to na czas trawienia i w ogole spozywania nie otrzymamy takiego samego wyniku wyrzutu insy...
a wiec wartosci ig i gramy samych wegli nie wystarcza zeby rozwiklac problem z pytania pierwszego..
Pozdrawiam
misoo
Polecane artykuły