Zapraszamy do lektury:
Optymalna kompozycja aminokwasów
Białka należą do najważniejszych składników pokarmowych, niezbędnych do utrzymania życia. Elementarnymi częściami składowymi białek są aminokwasy, zbudowane z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru i siarki. Poszczególne aminokwasy łączą się ze sobą za pomocą tzw. wiązania peptydowego, tworząc polipeptydy o łańcuchach składających się niekiedy z kilkuset aminokwasów.
Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą, uzależnioną od możliwości ich wykorzystania do syntezy własnych białek ustrojowych. Białka o wysokiej wartości odżywczej (wartości biologicznej) ustrój wykorzystuje prawie całkowicie.
O jakości białka pokarmowego decyduje jego profil aminokwasowy tj. zawartość i wzajemne proporcje poszczególnych aminokwasów, które powinny być zbliżone do proporcji występującej w białkach ustrojowych i są najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka.
Optymalny profil aminokwasowy białka został ustalony przez FAO/WHO jako tzw. białko wzorcowe, które w 100% może być wykorzystanie przez organizm ludzki do budowy własnych białek ustrojowych (wartość odżywcza = 100%). Skład białka wzorcowego podawany jest w odniesieniu do aminokwasów egzogennych, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie i muszą one być dostarczane systematycznie wraz z pożywieniem. Białko wzorcowe posiada optymalny skład aminokwasowy i stanowi wzorzec do porównywania jakości innych białek.
Białko wzorcowe zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w ilościach i proporcjach zbliżonych do potrzeb organizmu człowieka.
Czytaj więcej: http://activlab.pl/aktualnosci/view/36
Zmieniony przez - ActivLab w dniu 2010-06-28 13:28:32
Szukaj naszych produktów w:
Najlepszych sklepach z odżywkami dla sportowców!!! ||| Tesco, Real, Carrefour, Auchan, Kaufland ||| sklepach sportowych Intersport, Go Sport, Martes Sport ||| Drogeriach Rossmann