Składniki:
2 całe jajka
4 białka z jajka
6 łyżek stołowych mleka
szczypta solu
szczypta cynamonu
1 stołowa łyżka oleju
5 łyżek stołowych wody
1. Jajka, białko i mleko wymieszać w misce, dodać szczyptę soli.
2. Rozgrzać patelnię z łyżką oleju na małym ogniu
3. Kiedy jajka, białko i mleko są wymieszane i tworzą jednolitą miksturę wylać na rozgrzana patelnię.
4. Pokroić banany w plasterki i wrzucić na drugą patelnię dolać wody. Smażyć do póki cała woda nie wyparuje. Pod sam koniec posypać cynamonem i dobrze wymieszać.
5 Kiedy omlet jest gotowy położyć na talerzu, dodać banany i zawinąć omlet.
6. Zjeść.
W smakuje nieco jak naleśniki z bananami, nie do końca tak pysznie ale ciekawa alternatywa na śniadanie lub lunch.
Wartość mniej więcej: (zależy od wielkości jajek i bananów)
B 46,3
T 17,2
W 50
Poprzednia wersja miała stanowczo za dużo białka organizm i nie byłby w stanie i tak przyswoić takiej ilości wiec w rezultacie mogliśmy równie dobrze dwa jajka wyrzucić do kosza.