indyk - 200 g
brokuły - 70 g
papryka - 100 g
pomidor - 40 g
ryż - 90 g
ser żółty - 30 g
Sposób przygotowania:
Z piersi indyka porcjujemy na 3 plastry. Rozbijamy je i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Następnie na rozbitego indyka wykładamy ser, potem ryż (oczywiście już ugotowany ), najlepiej żebyśmy ryż gotowali 15 min, żeby był bardziej lepki, zapobiegnie to wysypywaniu się z roladek.
Zawijamy roladki. Trzeba je mocno ścisnąć wtedy będą ładnie uformowane. Podsmażamy je przez chwilę na oleju kukurydzianym po każdej stronie (z ryżem), potem podlewamy wodą i dusimy 20-30 min w zależności od grubości roladek.
Paprykę i brokuły parzymy we wrzącej, osolonej i popieprzonej wodzie. Możemy dodać odrobinę masła, aby poprawić smak. Kolejno wrzucamy paprykę (co 30-40 sekund) i brokuły (nie dłużej niż minutę). Nasze warzywa będą wtedy chrupiące, ale nie stracą koloru i wartości odżywczych.
Do salsy pomidorowej jak sama nazwa wskazuje siekamy pomidory, można dodać odrobinę siekanej cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry i skraplamy oliwą.
Wartości odżywcze:
białko: 50 g
węglowodany: 96 g
tłuszcz: 10 g
kcal: 750
Czas przygotowania:
ok. 40 min
SMACZNEGO
BARDZO PRZEPRASZAM ZA JAKOŚĆ FOTKI, ALE NIE OSIADAM CYFRÓWKI, A ZDJĘCIE ZOSTAŁO WYKONANE APARATEM W TELEFONIE (LG KP500 Cookie)