Co do bananów to zawierają w równej ilości fruktozę i glukozę, lepiej gdybyś dostarczył samej glukozy, ewentualnie z małą ilością fruktozy, czyli albo glukozę spożywczą, albo carbo. Tych cukrów prostych należy dostarczyć 0,5-1g/kg masy ciała, banany mają 20g/100g, jeżeli już sie na nie uprzesz to wybieraj bardzo dojrzałe, prawie brązowe Do tego dobrze by było gdybyś dostarczył jeszcze po treningu białka szybkowchnialnego, najlepiej w postaci białka serwatkowego. Im bardziej dojrzałe tym większy mają indeks glikemiczny, nikt nie każe jeść zgniłych ale takie z brązowymi kropkami, bardzo miękkie. Jednak nie są najlepsze ze względu na tą nieszczęsną fruktozę - 6g/100g, reszta cukrów to glukoza i maltoza a ten IG też nie jest za wysoki ok 60-70
Wszystko zależy od proporcji
węglowodany:białko i składu tego gainera, który również zawiera węglowodany o dłuższych łańcuchach. Białka powinno się spożyć 0,2-0,4g/kgmc, gdzie im więcej tym lepiej, węglowodanów 0,8g/kgmc ale to też zależy od metabolizmu. Jak wiemy podczas treningu mięśnie są w stanie katabolizmu, który utrzymuje się jeszcze po treningu.
Podanie samych cukrów prostych powoduje jego zatrzymanie, podanie i białka i węglowodanów - syntezę.
Ew zamiast gainera/posiłku/banana z brązowymi kropkami może być carbo.