SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Suplementacja okołotreingowa - jak to w końcu jest

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 888

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 6776 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50488
Drodzy Panie i Panowie. Ostatnio miałem trochę więcej czasu na przeanalizowanie natury fachowej. I był to błąd
Dlaczego? Ano dlatego, że ile badań ile wypowiedzi, tyle opinii.
Przyjęło się ogólnie rzecz biorąc, że najlepiej po treningu spożyć szejk proteinowo-węglowodanowy w celu regeneracji glikogenu (węgle) oraz białka gdyż po treningu jest podwyższony poziom hormonów anabolicznych, a tym samym większa jest synteza białek.
Tymczasem wiele badań donosi, że ładowanie węgli bezpośrednio po treningu jest błędem, gdyż powoduje to zahamowanie działania GH, którego wyrzut po ciężkim treningu jest również dość wysoki. I dlatego też zaleca się stosowanie samych białek, a dopiero potem pełnego posiłku.
Co o tym myślicie? Ja bym skłaniał się raczej ku drugiej opcji, gdyż badania dowodzą, że to właśnie gh po treningu odgrywa najważniejszą rolę, a ładując węgle (nawet te dobre) znacząco obniżamy działanie gh. A trening kulturystyczny tak na prawdę nie wypłukuje na tyle glikogenu żeby konieczne było jego natychmiastowe uzupełnienie. Tym bardziej, że istnieją badania mówiące o braku różnicy w poziomie glikogenu po 24 godzinach pomiędzy oboma sposobami.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
osobiscie spozywając wegle w posilku potreningowym nie robię tego z myslą o glikogenie. z mojego punktu widzenia kluczowe są dwa parametry: reakcja insulinowa i dostepnośc aminokwasów, głownie leucyny. Literatura z którą miałem się okazję zapoznać wyraznie wskazywała iż mix bialek i wegli, czy tez bialek wegli i dodatku leucyny - była opcją najokrzystniejszą w w/w kontekscie.

Chetnie zpoaznałbym sie z publikacjami naukowymi które dowodzą iż odpowiedz GH jest faktycznie na tyle istotna by kosztem innych parametrów ją promować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
pierwszy z brzegu przykład:

Combined ingestion of protein and free leucine with carbohydrate increases postexercise muscle protein synthesis in vivo in male subjects.

Koopman R, Wagenmakers AJ, Manders RJ, Zorenc AH, Senden JM, Gorselink M, Keizer HA, van Loon LJ.

Department of Human Biology, Maastricht University, PO Box 616, 6200 MD Maastricht, The Netherlands. [email protected]
Abstract

The present study was designed to determine postexercise muscle protein synthesis and whole body protein balance following the combined ingestion of carbohydrate with or without protein and/or free leucine. Eight male subjects were randomly assigned to three trials in which they consumed drinks containing either carbohydrate (CHO), carbohydrate and protein (CHO+PRO), or carbohydrate, protein, and free leucine (CHO+PRO+Leu) following 45 min of resistance exercise. A primed, continuous infusion of L-[ring-13C6]phenylalanine was applied, with blood samples and muscle biopsies collected to assess fractional synthetic rate (FSR) in the vastus lateralis muscle as well as whole body protein turnover during 6 h of postexercise recovery. Plasma insulin response was higher in the CHO+PRO+Leu compared with the CHO and CHO+PRO trials (+240 +/- 19% and +77 +/- 11%, respectively, P < 0.05). Whole body protein breakdown rates were lower, and whole body protein synthesis rates were higher, in the CHO+PRO and CHO+PRO+Leu trials compared with the CHO trial (P < 0.05). Addition of leucine in the CHO+PRO+Leu trial resulted in a lower protein oxidation rate compared with the CHO+PRO trial. Protein balance was negative during recovery in the CHO trial but positive in the CHO+PRO and CHO+PRO+Leu trials. In the CHO+PRO+Leu trial, whole body net protein balance was significantly greater compared with values observed in the CHO+PRO and CHO trials (P < 0.05). Mixed muscle FSR, measured over a 6-h period of postexercise recovery, was significantly greater in the CHO+PRO+Leu trial compared with the CHO trial (0.095 +/- 0.006 vs. 0.061 +/- 0.008%/h, respectively, P < 0.05), with intermediate values observed in the CHO+PRO trial (0.0820 +/- 0.0104%/h). We conclude that coingestion of protein and leucine stimulates muscle protein synthesis and optimizes whole body protein balance compared with the intake of carbohydrate only.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kreatyna+spalacz

Następny temat

Kreatyna różnica wieku!

WHEY premium