Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu.
Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari.
Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi.
Fakt: Przecietne spozycie soi w Japonii i Chinach wynosi 10g (ok 2 lyzeczki do herbaty) dziennie. Azjaci spozywaja soje w malych ilosciach jako przyprawe a nie jako zamiennik potraw pochodzenia zwierzecego.
Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadaja takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe.
Fakt: Wiekszosc nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a dodatkowo przetwarzana jest w sposób, który redukuje zawartosc protein i zwieksza poziom kancerogenów.
Mit: Przetwory sojowe dostarczaja kompletnego zestawu protein.
Fakt: Jak wszystkie rosliny straczkowe, nasiona soi zawieraja niewiele aminokwasów siarkowych methioniny i cysteiny. Dodatkowo, nowoczesne metody przetwarzania niszczy delikatna lizyne.
Mit: Fermentowane przetwory sojowe w diecie wegetarianskiej dostarczaja witaminy B12.
Fakt: Zwiazek znajdujacy sie w soi, który przypomina witamine B12, nie moze byc uzyty przez organizm czlowieka. W rzeczywistosci, przetwory sojowe powoduja zwiekszone zapotrzebowanie na B12.
Mit: Receptury sojowe sa bezpieczne dla niemowlaków.
Fakt: Przetwory sojowe zawieraja inhibitory trypsiny, które spowalniaja przyswajanie bialek i wplywaja na funkcjonowanie trzustki. W testach na zwierzetach, dieta bogata w inhibitory trypsiny prowadzila do zahamowania wzrostu i zaburzen funkcjonowania trzustki. Przetwory sojowe zwiekszaja zapotrzebowanie organizmu na witamine D, potrzebna dla wytworzenia mocnych kosci i utrzymania normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w przetworach sojowych skutkuje zmniejszeniem zdolnosci przyswajania zelaza i cynku, które sa potrzebne dla zdrowia i rozwoju mózgu a takze systemu nerwowego. W soi brakuje tez cholesterolu równiez potrzebnego do rozwoju mózgu i systemu nerwowego. Megadawki fitoestrogenów w recepturach sojowych zostaly wlaczone w wyniku obecnej tendencji ku coraz bardziej przedwczesnemu rozwojowi seksualnemu dziewczynek i opóznionemu rozwojowi chlopców.
Mit: Przetwory sojowe chronia przed osteoporoza.
Fakt: Przetwory sojowe moga powodowac niedobory wapnia i witaminy D, obydwa skladniki sa potrzebne dla zachowania zdrowych kosci. Wapn z rosolów na kosciach i witamina D z owoców morza, smalec i podroby chronia w krajach azjatyckich przed osteoporoza -nie przetwory sojowe.
Mit: Nowoczesne przetwory sojowe chronia przed wieloma rodzajami nowotworów.
Fakt: Raport rzadu brytyjskiego zawiera wniosek, ze istnieja nikle wskazania iz przetwory sojowe chronia przed rakiem piersi lub innymi rodzajami nowotworów. W rzeczywistosci, przetwory sojowe moga spowodowac zwiekszenie ryzyka zapadniecia na nowotwór.
Mit: Przetwory sojowe chronia przed chorobami serca.
Fakt: U niektórych osób, spozycie przetworów sojowych obniza poziom cholesterolu ale nie ma dowodów, ze obnizenie poziomu cholesterolu wplywa na ryzyko zapadniecia na choroby serca.
Mit: Estrogeny sojowe (izoflawony) sa dla ciebie korzystne.
Fakt: Izoflawony sojowe sa roslinno-dokrewnymi destruktorami. Na poziomie zywienia, moga zapobiec jajeczkowaniu i stymulowac wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie zaledwie 30g (okolo 4 lyzeczko od herbaty) soi dziennie, moze spowodowac niedoczynnosc tarczycy z objawami letargu, zaparcia, przyrostu wagi i zmeczenia.
Mit: Przetwory sojowe sa bezpieczne i korzystne dla kobiet po menopauzie
Fakt: Przetwory sojowe moga pobudzac wzrost estrogeno-zaleznych guzów i powodowac problemy z tarczyca. Niska aktywnosc tarczycy jest kojarzona z trudnosciami podczas menopauzy.
Mit: Fitoestrogeny w przetworach sojowych zwiekszaja zdolnosci umyslowe.
Fakt: Ostatnie badania wykazaly, ze kobiety z wysokim poziomem estrogenów we krwi mialy nizszy poziom funkcji poznawczych. U japonskich Amerykanów, spozycie tofu w srednim wieku jest wiazane z przypadkami choroby Alzheimera w pózniejszych latach.
Mit: Sojowe izoflawony i izolaty proteinowe maja status GRAS (Generally Recognized As Safe - uznanych za calkowicie bezpieczne)
Fakt: Archer Daniels Midland (ADM), w odpowiedzi na liczne protesty spolecznosci naukowej, wycofalo ostatnio swoje podanie do FDA (Federal Drug Administration - odpowiednik SANEPID-u) o nadanie statusu GRAS izoflawonoidom sojowym. FDA nigdy nie nadalo statusu GRAS sojowym izolatom proteinowym z powodu zastrzezen dotyczacych obecnosci toksyn i kancerogenów zawartych w przetworzonej soi.
Mit: Przetwory sojowe sa wplywaja korzystnie na twoje zycie seksualne.
Fakt: Liczne badania na zwierzetach pokazaly, ze przetwory sojowe powodowaly bezplodnosc u zwierzat. Spozycie soi przyspiesza wzrost wlosów u mezczyzn w srednim wieku wskazujac na obnizony poziom testosteronu. Japonskie zony czesto serwowaly tofu swoim mezom, kiedy chcialy obnizyc ich witalnosc.
Mit: Nasiona soi sa dobre dla srodowiska.
Fakt: Wiekszosc soi uprawianej w USA jest genetycznie modyfikowana w celu umozliwienia farmerom uzywania duzej ilosci herbicydów.
Mit: Nasiona soi sprzyjaja rozwojowi narodów
Fakt: W krajach trzeciego swiata, nasiona soi zastepuja tradycyjne uprawy i przenosza wartosc dodana wytworzona w przetwórstwie z lokalnych populacji do wielonarodowych korporacji.
Soja w/g encyklopedii D'Adamo
jest korzystna jedynie dla grupy krwi A i AB. Dla pozostałych grup krwi B i 0 jest szkodliwa a dla reszty jest obojętna. Ser i mleko sojowe szkodzi nawet niewydzielaczom AB, a płatki i ser sojowy w przypadku całej grupy krwi B należą do kategorii unikać. Od wielu lat na świecie wiadomo, że lektyny niektórych produktów, m.in. właśnie soi zachowują się różnie w stosunku do różnych grup krwi. Wykonywanie badań nie uwzględniających tego faktu jest trochę bez sensu. Niestety, różne badania są wykonywane przeważnie w grupach chorych, a poszczególne choroby w większości, trzymają się właścicieli określonych grup krwi. Gdyby w analizach badań zawsze były uwzględniane grupy krwi, może zniknęłyby sprzeczne wyniki? Np. w książce D'Adamo z serii zwalcz chorobę dietą zgodną z grupą krwi - "nowotwór" jest m.in. info: SBA (aglutynina soi) aglutynuje i niszczy komórki rakowe tylko w przypadku grupy krwi A i AB. Soja, mleko sojowe, płatki , granulat i ser sojowy mają własności pożądane przez diabetyków, ale tylko o grupie krwi A. Możesz to sprawdzić w encyklopedii zdrowia i w nowych książkach D'Adamo jak również na stronie dadamo.com, gdzie też jest jeszcze informacja o własnościach przeciw rakowych sera i granulatu sojowego zauważonych również w stosunku do właścicieli grupy krwi AB (choć dla niewydzielaczy AB produkty te są w grupie unikać). Są tam już opublikowane sprostowania dostrzeżonych błędów i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
źródło - forum.odżywianie.info.pl
KaBOOM - czar prysł :)
Zmieniony przez - Nebhe w dniu 2010-08-06 00:10:19