SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Bialko i l-glutamina

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3011

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
A jeszcze, co do obektywnego polecenia białek. Oprócz wymienionych wyżej, olimpowskich, dobre są białka serwatkowe, WPI.

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Ale czasami do białek producenci osobno dodają kilka gram glutaminy.
Tu, ze względu na białko pszeniczne, jest naturalna wysoka zawartość kwasu glutaminowego. I raczej trudno mówić że białko ma 24% glutaminy.
Choć moze tak jest że 24% kwasu glutaminowego = 24% glutaminy

SONBATY http://www.atleta.pl 

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Białko pszeniczne ma ok 25% recematu (miksu glutaminy z glutaminianem) glutaminy. Wcześniej napisałem, że 20 - pomyliłem się - sory.
Son, faktycznie jest to mieszanina glutaminy i glutaminianu (kwasu glutaminowego). No sam oceń rzetelność takich informacji na etykiecie i firmę, sygnującą w ten sposób swoje produkty...!

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Na etykiecie jest oczwiście tak jak powinno być - 24% kwasu glutaminowego. Natomiast w reklamach i na stronie jest już 24% glutaminy. I to jest oczywiście duże nadużycie ze strony firmy

SONBATY http://www.atleta.pl 

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Ja mam o tej firmie swoje zdanie...

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Sławek ale do tej pory po żadnym białku w podobnej cenie nie regenerowałem się tak szybko - zresztą to nie tylko moja opinia - o co więc chodzi?

Darkman X
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
DMX, jezeli Ci służy to stosuj - nie ma sprawy. Chodzilo mi jedynie o "nieprecyzyjne" informacje reklamowe...

S. Ambroziak

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
To prawda - taka reklama to chwyt poniżej pasa

Darkman X
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 550 Wiek 47 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10905
Panie sławku znalazłem jeden WIELKI BŁĄD i pewną niescisłość.



WIELKI BŁĄD:
"Białko pszeniczne ma ok 25% recematu (miksu glutaminy z glutaminianem) glutaminy"

Od kiedy mieszaninę racemiczną stanowią dwa RÓŻNE związki chemiczne, a na dodatek oba będące aminokwasami należącymi do szeregu L-aminokwasów.



Pewna niescisłość:
"glutamina i kwas glutaminowy występują w tzw. układzie dynamicznym - cały czas przemianiają się w siebie [...](poza tym) w analizie składu biłka trudno je od siebie odróżnić" a następnie zakwestionowałeś rzetelność firmy za używanie zamiennie dwóch form nie oznaczających tego samego (glutamina-glutaminian)

1. Skoro trudno je odróżnić to dlaczego ganisz firmę za używanie zamiennie tych dwóch nazw?

2. Trudno je od siebie odróżnić? - wystarczy wrzucić je na jakiekolwiek HPLC żeby rozdzielić glutaminę od kwasu glutaminowego (w końcu różnią się masą i ładunkiem)

3. Układ dynamiczny glutamina-glutaminian to genialna sprawa. Przy wysokobiałkowej diecie utylizowane muszą być duże ilości azotu, skoro jednak potrzebna jest duża ilość glutaminy by zmniejszyć katabolizm część Glu jest zamieniana na Gln dzięki czemu odciążamy nerki i odtruwamy organizm(chociażby zmniejszając chwilowe wydalanie azotu).


Nie dbam o aprobatę. Żądam braw.

Zmieniony przez - Thiell w dniu 2003-02-05 13:46:05

"Ha! Mam młot Thora! - Czy teraz będę mógł rozmawiać z rybami?"
**********
[http://romb.org.pl] 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CITRO i PIRO

Następny temat

Browar po treningu

WHEY premium