W orzechach laskowych nie ma substancji działających na obniżenie cholesterolu ani przeciwutleniaczy?
"Orzech laskowy zajmuje znaczącą pozycję wśród suszonych orzechów, jeśli chodzi o składniki odżywcze oraz zdrowie, w związku z wyjątkową kompozycją tłuszczy (przede wszystkim kwasu oleinowego), białek, węglowodanów, witamin (witamina E), składników mineralnych, błonnika , fitosterolu (beta-sytosterolu) i przeciwutleniaczy fenolowych. Właściwości odżywcze i sensoryczne orzechów laskowych sprawiają, że są idealnym materiałem do produkcji żywności. Orzechy laskowe są dobrym źródłem energii, gdyż mają 60,5% tłuszczu.
Orzechy laskowe są znane głównie ze względu na zawartość witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowego mięśnia sercowego oraz pozostałych mięśni organizmu. Ponadto jest konieczna dla normalnego działania układu rozrodczego. Witamina E zapobiega dezintegracji czerwonych krwinek, a zatem służy jako ochrona przed niedokrwistością, czyli anemią. Inną pozytywną właściwością witaminy E występującej w orzechach laskowych jest neutralizowanie czynników prowadzących do zachorowań na raka. Jeśli rak już zaatakował organizm, ten walczy, aby usunąć szkodliwe komórki. Beta-sytosterol, występujący w dużych ilościach w orzechach laskowych, jest istotnym czynnikiem zmniejszającym poziom cholesterolu i zapobiegającym chorobom.
Jedzenie orzechów laskowych jest istotnym czynnikiem zdrowego trybu życia. Zaledwie 25 g orzechów laskowych dziennie może stanowić bardzo dobrą ochronę przed wieloma chorobami. Według wyników badań, osoby spożywające orzechy laskowe lub olej z orzechów laskowych są o 50% mniej zagrożone śmiercią z powodu zawału serca, w porównaniu z tymi, którzy tych orzechów nie jedzą. Jest to najlepszy środek odżywczy o działaniu farmaceutycznym służący ochronie zdrowia serca. "