Składniki:
250 g mąki pszennej (plain white flour)
250 g mąki razowej (plain wholemeal flour)
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
500 ml maślanki lub kefiru
ja dodalam do tego jeszcze dynię i słonecznik. w każdym bądź razie można kombinować
Sposob przygotowania:
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować bułki i ułożyć na papierze do pieczenia, można też zrobić nacięcie w kształcie krzyża.
Piec 20-25 minut w temperaturze 190st C. Jak się puknie w spód, to powinien być taki pusty dźwięk..
Wartości na 100g (nie podaję na jedną bułkę, bo każdy zrobi sobie takiej wielkości, jaka mu się spodoba- mi wyszło np. tylko 5, bo zrobiłam mega duże :D)
białko : 8g
tłuszcze : 1g
węgle : 37g