SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ chromu na organizm

temat działu:

Dietetyka ogólna

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5419

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 190
Witam, jak wiadomo w wielu uwczesnych preparatach (odżywkach) stosowany jest chrom, słyszałem opinie że szkodzi na organizm, co prawda jest tego pierwiastka mało w odżywkach, ale gdy stosujemy codziennie ten problem moze stać się realny, jak to jest naprawde?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5
Generalnie nie istnieją żadne ścisłe normy dotyczące spożycia chromu, jednak powszechnie uważa się, ze zalecana dobowa podaż tego pierwiastka nie powinna przekraczać 200ug, chociaż nie zaobserwowano żadnych działań ubocznych nawet powyżej 1000ug. Uważa się że stosunek dawki terapeutycznej do toksycznej w przypadku chromu wynosi 1 : 10 000. W jednym z naukowych czasopism toksykologicznych, wskazano, ze dawka toksyczna chromu wynosi 1 mg chromu na 100mg masy ciała, czyli generalnie nawet ogromne dawki tego pierwiastka nie powinny nikomu zaszkodzić. Ale oczywiście, jak w przypadku wielu innych pierwiastków, należy w tej kwestii zachować zdrowy rozsądek bo nigdy nie wiadomo czy nie kryje się gdzieś coś, o czym jeszcze nie wiemy.
Nadmierne wyostrzone obawy o bezpieczeństwo stosowania chromu są często wynikiem niewłaściwego interpretowania pewnych wiadomości na temat tego składnika. Dla organizmu człowieka szczególnie niebezpieczny jest tzw. chrom sześciowartościowy, który po wchłonięciu do krwi penetruje do wnętrza erytrocytów, gdzie ulega zamianie do chromu trójwartościowego. W reakcji tej powstają ogromne ilości toksycznych wolnych rodników. Nadmiar chromu sześciowartościowego jest ponadto odkładany w nerkach, śledzionie, wątrobie, płucach i kościach. Z tą niebezpieczną postacią minerału spotykamy się jednak wyłącznie w przemyśle. Kilkadziesiąt lat temu, rozpoznano wiele poważnych chorób u pracowników przemysłu samochodowego i rowerowego, którzy byli narażeni na bezpośrednią ekspozycję tego składnika.
W pożywieniu występuje wyłącznie chrom trójwartościowy – całkowicie bezpieczny, który wykorzystywany jest do budowy bardzo ważnego związku GTF. Przy jego metabolizmie powstaje 1000-krotnie mniej wolnych rodników niż w przypadku chromu 6-wartościowego.
Tak więc podsumowując, chrom nie budzi większych obaw, ale rozwaga w suplementacji minerałami jest zawsze wskazana.

Poradnia Dobry Dietetyk w Tychach: http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/tychy/slaskie/55/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 190
dziekuje za odp
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
No i to jest odpowiedź.
Sog.

Mozna wiedziec co to ten związek GTF, jakie ma zadanie, do czego służy ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 20 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 307
To tak zwane czynniki tolerancji glukozy (GTF-glucose tolerance faktors). Najczęściej chelatowe kompleksy chromu- czyli połączenie chromu z kwasem nikotynowym i jednym z następujących aminokwasów np. glutaminianem,cysteiną lub glicyną.

Centrum Edukacji i Żywienia Sportowego Profi MedSport
www.profimedpsort.pl

Poradnia Sportowa w Tychach: http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/tychy/slaskie/55/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 20 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 307
Nawiązując do drugiej części Twojego pytania -jakie ma zadanie i do czego służy GTF to-można powiedzieć ,że poprzez eliminację nadtlenku wodoru- H2O2 mogą przywracać prawidłowe proporcje receptorów insulinowych w tkance mięśniowej i poprzez to powodować lepsze wykorzystanie glukozy przez mięśnie(więcej glukozy dostaje się do tk.mięśniowej przesz co spada zagrożenie wykorzystania jej do rozwoju tk. tłuszczowej.
1

Centrum Edukacji i Żywienia Sportowego Profi MedSport
www.profimedpsort.pl

Poradnia Sportowa w Tychach: http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/tychy/slaskie/55/ 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kalorie nie są wrogiem

Następny temat

Jaka Dieta do wzrostu ??

WHEY premium