SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Słodziki a temperatura

temat działu:

Dietetyka ogólna

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2214

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Witam i pytam

który ze stosowanych słodzików ( w odzywkach i suplementach) nie nadają się do obróbki termicznej?

gównie chodzi tu o te, stosowane w odzywkach białkowych.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Bull, z tego co wiem, to napewno nie nadają się aspartam i sacharyna, które rozkładają się na wolne aminokwasy w temp. 100-150 stopni.

Za to jak najbardziej można stosować sunnet (acesulfam K). Poliole również się nadają, ale są niestety prawie tak samo kaloryczne jak stary dobry cukier
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
no ok, ale tam w oryginalnym przepisie nie poddają białka obróbce termicznej..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
no tak w tym przepisie faktycznie ( nie zauważyłem)
natomiast w moletach i wypiekach są dodawane

pytanie których absolutnie nie wolno?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
No tak, jak powyżej napisałem - aspartam i sacharyna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
a sa odzywki wysokobialkowe zupelnie bez zadnych substancji slodzacych? smak mi nie przeszkadzalby a nawet bylo by lepiej bo jesli rozpuszczam odzywke w soku to jest to juz zdecydowanie za slodkie ...

nawet rozpuszczenie w soku brzozowym, klonowym czy warzywnym jakims o niskiej zawartosci weglowodanów skutkuje nadmierna slodkoscia typowej odzywki bialkowej ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 10498 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47531
Extensor, olimp, trec i jeszcze pewnie wiele firm się znajdzie, które maja whey'a bez składników smakowych (smak naturalny).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
tyle ze z tego co widzę większość z smakoszy merda z smakowymi/dosładzanymi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 376 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11317
To ja takie pytanie laika:

Co takiego niezdrowego jest w obróbce termicznej aspartamu itd? Czym grozi obrabianie termiczne białek z słodzikami? Bo ja często robie placki owsiano białkowe i nie wiem czy to bardzo źle czy jak
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Alkohol

Następny temat

Szejk

WHEY premium