Sprawa jest dyskusyjna bowiem ogólnie przyjęto, że winian l-karnityny jest formą stabilniejszą w różnych środowiskach, dodatkowo cytuję ze strony Olimp'a :
"Molekuły winianu L-karnityny wprowadzają do organizmu cząsteczki L-karnityny (witaminy Bt) i kwasu winowego (winianu). Witamina Bt wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w proces spalania, zachodzący w przewadze, w tkance mięśniowej. Kwas winowy hamuje wiązanie kwasów tłuszczowych w cząsteczki tłuszczów zapasowych, w komórkach tłuszczowych. Obie te molekuły znakomicie ze sobą współpracują, bo więcej uwolnionych z komórek tłuszczowych przez winian kwasów tłuszczowych może związać L-karnityna i spalić w tkance mięśniowej."
Do czego zmierzam, otóż zadałem pytanie w dziale Olimp https://www.sfd.pl/L_CARNITINE_3000_EXTREME_SHOT_!!!-t613309.html ale jakoś nikt nie spieszy z żadną opinią, oto one :
"No to jak z tym Shotem, kiedyś czytałem zapewnienia Olimpu jakoby stosują tylko i wyłącznie najdroższe komponenty - typu winian l-karnityny, a tutaj mamy wolną, tańszą, mniej stabilną formę -bazę.
Tyczy się to również innych firm produkujących "płynne koncentraty l-karnitynowe" nikt nie ma w składzie winianu - dlaczego ?
Problem w produkcji ? Zbyt wysoka cena za produkt końcowy ?
"
Tak jak powyżej, sprawdziłem koncentraty l-karnitynowe w płynie większości producentów znanych na polskim rynku i wszystkie używają l-karnityny bazy, która jest jak wiadomo dużo tańszym surowcem.
W każdym z tych produktów widnieją konserwanty, Olimp w swoim rzucił nawet dwoma - benzoesanem sodu i sorbinianem potasu. Mają chyba na celu również spowolnić rozpad tej nietrwałej formy karnityny - to tylko moje przypuszczenia.
Jakie są Wasze opinie