SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jajka surowe vs gotowane na miekko/twardo - porównanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9023

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 207 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8116
http://books.google.pl/books?id=Zvbsgl2H19EC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

Strona 99 wyżej wymienionej książki,

Żółtka ugotowane na miękko, twardo i surowe są porównywalnie strawne.
Białka ugotowane na miekko, półpłynne stawia większy opór sokom trawiennym niż białko surowe.

Ponadto jajko na twardo generalnie nie jest w większości dokładnie przeżuwane i może zalegać i rozkładać się w przewodzie pokarmowym nawet kilka dni, nie przeżute dokładnie jest gorzej trawione niż płynne/na miekko.

Jajka gotowane w temperaturze 212 stopni okazały się bardziej przyswajalne niż te gotowane w 180, jednakże ich trawienie nie było kompletne tak jak w przypadku tych gotowanych w 180.

Surowe jaja są lepszym wyborem niż jaja gotowane żywności, ponieważ wszystkie elementy wrażliwe na ciepło są w pełni w stanie nienaruszonym surowe jaja. Ponadto, surowe jaja są łatwo przyswajalne do krwi niż jaja gotowane, choć dla przeciętnego człowieka, których przewód pokarmowy jest w stosunkowo dobrym zdrowiu, gotowane jaja nie stanowią znaczne obciążenie układu pokarmowego.

Salmonella
Stwierdzono doświadczalnie, że zdrowy człowiek, w średnim wieku, musi zjeść przynajmniej 100 tysięcy pałeczek salmonelli aby doszło do zakażenia.
według statystyk jedno na 30 000 jaj jest zakażone, szansa na zakażenie osoby powyżej 5 roku życia wynosi 0.00836%.
Lwia część zgonów po zakażeniu to osoby starsze i dzieci.

Krótko mówiąc zdrowy człowiek pijąc surowe jajka ma nikłe szanse na salmonelle, porównywalne z uderzeniem w niego pioruna.


Biotyna
Białka jaj zawierają awidyne, która wiąże biotyne, z kolei gotowanie deaktywuje awidyne.

To prawda, że jedzenie surowych białek prowadzi do niedoboru biotyny, jednakże jedzenie całych jajek z żółtkami uzupełnia te niedobory.

Żółtka są bogate w biotyne, mają jedna z najwyższych zawartości biotyny w naturze.


Dane zebrane z kilku zagranicznych stron tematycznych i for.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5887
nawet ciekawe

Wytrwały i zaciekły!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jedzenie jajek przy białaczce

Następny temat

bogata dieta, do sprawdzenia

WHEY premium