SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WITAMINY

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 971

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 2187 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 9227
Witaminy są to związki o charakterze regulatorowym, konieczne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Biorą udział w większości procesów metabolicznych między
innymi w cyklach przemian energetycznych, w reakcjach towarzyszących powstawaniu
erytrocytów, budowie białek, tworzeniu neurotransmiterów, a ponadto mają zdolności
antyoksydacyjne. Są niezbędnymi koenzymami w przemianach ważnych dla zdolności
wysiłkowej.
Ponieważ nie mogą być syntetyzowane w organizmie, muszą być regularnie dostarczane
w diecie. Skutkiem zbyt małej podaży witamin są objawy niedoborów. Dlatego ważne jest
właściwe żywienie zawierające dużą ilość surowych warzyw i owoców , soków owocowych
lub owocowo-warzywnych a także, zwłaszcza w okresie intensywnego treningu
stosowanie preparatów witaminowych.
Witaminy dzielimy na: rozpuszczalne w tłuszczach do których należą witaminy A, D, E, i
K, oraz rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B3 (inaczej PP), B5 (kwas pantotenowy), B6,
B12, kwas foliowy, C, biotyna.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie wydalany jest z moczem i dlatego nie należy
obawiać się ich przedawkowania. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego następuje
zwiększone ich wydalanie między innymi z potem i wymaga większej podaży z zewnątrz.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie wymagają tak intensywnej suplementacji, gdyż
ulegają magazynowaniu w organizmie. Nadmierna podaż tych witamin może doprowadzić
do groźnej w skutkach hiperwitaminozy.
Stosowanie preparatów wielowitaminowych zgodnie z zaleceniami wydaje się być
bezpieczne. Natomiast przyjmowanie preparatów zawierających duże dawki wybranych
witamin (przede wszystkim A, D, niacyny) może stanowić znaczne ryzyko dla zdrowia.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE:
Witamina B1 ( tiamina).
Występowanie: produkty zbożowe, ciemne pieczywo, płatki owsiane, mięso warzywa
strączkowe, orzechy i drożdże.
Rola: pozyskiwanie energii ze spalania węglowodanów i zmniejszenie produkcji kwasu
mlekowego, przenoszenie impulsów nerwowych.
Zapotrzebowanie: dla mężczyzny ważącego ok. 70kg, prowadzącego umiarkowany tryb
życia w wieku 18-26 lat - 1,6-1,8 mg /d.
Witamina B2 (ryboflawina).
Występowanie: Mleko i produkty mleczne, kasze gruboziarniste, ciemne pieczywo, chude
mięso, wątroba.
Rola: udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek, udział w wytwarzaniu
energii w łańcuchu oddechowym, przyczynia się do przyrostu siły i masy mięśniowej.
Zapotrzebowanie: średnio 2,6mg/d dla mężczyzn i 1,8mg dla kobiet.
Witamina B3 (niacyna, wit PP).
Występowanie: drób, chude mięsa, ryby, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe.
Rola: udział w procesach utleniania komórkowego - wytwarzaniu energii na drodze
tlenowej.
Zapotrzebowanie: średnia dzienna dawka podtrzymująca - 15-18 mg.
Witamina B5 (kwas pantotenowy).
Występowanie: pokarmy pochodzenia zwierzęcego, nieoczyszczone ziarna zbóż, rośliny
strączkowe, drożdże.
Rola: udział w przemianach energetycznych węglowodanów i tłuszczów, wpływa na wzrost
odporności na zakażenia.
Zapotrzebowanie: Średnia dzienna dawka podtrzymująca ok. 7 mg.
Witamina B6
Występowanie: nieoczyszczone ziarna pszenicy i kukurydzy, wątroba, ryby, drożdże,
ziemniaki, podczas obróbki termicznej produktów (zamrażanie, zabiegi kulinarne, przemiał
zbóż) dochodzi do znacznych strat witaminy.
Rola: udział w gospodarce białkowej - m.in. synteza aminokwasów, regulacja czynności
układu nerwowego, udział w syntezie glikogenu i jego przemianie w glukozę, udział w
procesie krwiotwórczym.
Zapotrzebowanie: zapotrzebowanie na wit. B6 wzrasta wraz ze wzrostem spożycia białka;
u osób stosujących diety wysokobiałkowe częściej obserwuje się niedobory tej witaminy,
średnia dzienna dawka podtrzymująca 2-2,4 mg.
Kwas foliowy
Występowanie: warzywa liściaste, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, wątroba, drożdże,
podczas obróbki termicznej produktów dochodzi do utraty do 50-90\% czynnych związków
kwasu foliowego.
Rola: udział w syntezie DNA, udział w przemianach aminokwasów, warunkuje prawidłowy
rozwój układu nerwowego i krwiotwórczego.
Zapotrzebowanie: średnia dzienna dawka podtrzymująca 280-300 ug.
Witamina B12
Występowanie: wątroba, mięso, niektóre ryby, jaja, produkty mleczne, w mniejszym
stopniu niełuskane ziarna zbóż, drożdże, fasola bób, orzechy.
Rola: udział w syntezie białek, kwasów nukleinowych, udział w procesie krwiotwórczym,
udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów.
Zapotrzebowanie: średnia dzienna dawka podtrzymująca 2-3 ug.
Witamina C (kwas askorbinowy).
Występowanie: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, warzywa kapustne , ziemniaki,
Rola: udział w biosyntezie kolagenu, hormonów i enzymów, udział we wchłanianiu żelaza,
udział w detoksykacji organizmu, jest jednym z podstawowych wolnych rodników, wpływ
na wzrost odporności organizmu, przyspiesza proces usuwania kwasu mlekowego z
mięśni co skraca proces odnowy potreningowej. Niedobór w diecie powoduje: osłabienie
organizmu, szybsze męczenie się, podatność na infekcje i stresy, zmniejszenie ogólnej
wydolności fizycznej.
Zapotrzebowanie: średnia dzienna dawka podtrzymująca 100-200 mg.

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH:
Według najnowszych badań u osób uprawiających sport wyczynowy, nie zaleca się
zwiększania dawek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (z wyjątkiem witaminy E)
ponieważ kumulują się one w organizmie, a ich nadmiar może prowadzić do wystąpienia
objawów hiperwitaminozy.
Witamina E (tokoferol).
Występowanie: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo razowe, ryż orzechy, soja, olej
słonecznikowy, pestki słonecznika, warzywa oleiste, żółtka jaj kurzych.
Rola: należy do głównych antyoksydantów, naturalny składnik błon komórkowych, rola
ochronna komórek mięśniowych, komórek wątroby, krwinek czerwonych, naczyń
krwionośnych, udział w procesach odtruwania organizmu, rola w zapobieganiu i redukcji
zmęczenia mięśni, udział w produkcji hormonów sterydowych w organizmie, zapobieganie
infekcjom i urazom, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych i
mięśnia sercowego.
Zapotrzebowanie: średnia dzienna dawka podtrzymująca 10-15 mg.
Nadmiar witaminy E, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może
prowadzić do hiperwitaminozy; objawia się ona odwapnieniem kości i zębów oraz
zaburzeniami równowagi mineralnej w organizmie.
Witamina A (retinol).
Występowanie: wątroba, marchew, szpinak, jarmuż, liście pietruszki, sałata, pomidory,
dynia, owoce (morele, melony).
Rola: niezbędna w procesie budowy i absorpcji białek, wpływ na właściwy wzrost kości ,
skóry i błon śluzowych, warunkuje proces widzenia, wzmacnia układ odpornościowy,
należy antyoksydantów.
Zapotrzebowanie: zalecana dawka dzienna 800-1000 ug.
Witamina D
Występowanie: ryby morskie (tran), wątroba, jaja, mleko pełnotłuste.
Rola: regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, wpływ na prawidłowy
rozwój i mineralizację kości.
Zapotrzebowanie: zalecana dawka dzienna 10 ug, należy pamiętać o możliwości
przedawkowania wit. D i poważnych tego konsekwencjach.
Ważne jest, aby suplementacja składników mineralnych była bezpieczna i odbywała się
pod kontrolą specjalisty.

Get fit...
Be fit...
Stay fit!

www.zostanfit.pl
www.my-gym.pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

WODA

Następny temat

SKŁADNIKI MINERALNE

WHEY premium