Witam.
Powinieneś spożywać ok 5-6 posiłków dziennie co 3-3,5 godziny. Obecnie praktykowana dieta jest nie doborowa pod kątem podaży kalorii. Oblicz swoje zapotrzebowanie na stronie której podam w linku poniżej:
http://archiwum.apz.pl/poradnia.php?p=diet&q=kalorie_licz
6.00
1 posiłek jogurt danio płatki kukurydziane z mlekiem uht 3.2 kanapka z serem żółtym chleb biały
Zamiast płatków kukurydzianych uwzględniłbym płatki
owsiane górskie, dorzuć do nich rodzynek suszonych, żurawiny, orzechy włoskie i masz własnej roboty pełne w wartości odżywcze musli.
9.00
2 posiłek kanapka z pomodorem lub ogórkiem szynką lub serem zależy od dnia
Posiłek ten jest zdecydowanie ubogi w wartości odżywcze jak również mały pod względem kalorycznym. Kanapki z ciemnego pieczywa, z piersią z kurczaka, jajkami, serem twarogowym, porcją warzyw pomogą zrekompensować Ci braki. Powinieneś spożywać odpowiednią ilość kalorii w ciągu dnia tym bardziej że jest w fazie wzrostu więc Twoje zapotrzebowanie może być na poziomie 4000 kcal jak nie większym tym bardziej przy wysiłku który Ci towarzyszy.
11.30
3 posiłek to samo
Tak jak wyżej.
13.30
4 posiłek to samo ewentualnie bułka słodak pączek lub coś innego to jest tak ponieważ w godzinach 6-16 jestem w szkole
To nie zmienia faktu że musisz się odpowiednio odżywiać, można spokojnie przygotować sobie w domu kanapki lub bułki z gruboziarnistej mąki, warzyw, szynki, jajek, ser twarogowego.
Które pokryją Twoje zapotrzebowanie na kalorie oraz wartości odżywcze.
16.30 ostatni posiłek zazwyczaj też jakie warzywa owoce banany jabłka itd i to jest ostatni posiłek .
Takiego rodzaju posiłki nazwałbym raczej przekąskami, każdy posiłek powinien uwzględniać odpowiedni udział składników odżywczych musi być wystarczający pod względem kalorycznym również.
O której godzinie kładziesz się spać. Posiłki masz do generalnej przeróbki.
Postaraj się uwzględnić w swojej diecie następujące produkty:
-
Białka ( piersi z kurczaka, filet z indyka, filet schabowy, wołowina, jajka, ser twarogowy, ryby)
-
Węglowodany ( kasza gryczana, ryż brązowy oraz wszelkiego jego odmiany nie rafinowane, makaron gruboziarnisty, ciemne pieczywo, warzywa i owoce)
-
Tłuszcze ( wszelkiego rodzaju tłuszcze tłoczone na zimno, orzechy)
Zmieniony przez - M_Marucha w dniu 2010-10-27 16:16:27