SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Brokuły z feta i jogurtem by Malinowa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5086

Ankieta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517








Hejo ! , Wiem ze nie kazdy lubi brokuly , ja sama za nimi nie przepadam ale w takiej wersji sa mega smaczne, podaje wartosci i rpzepis na cala miske ,wiec starczy pewnie na 2 spore porcje.

Skladniki:

-1 brokuł
-200g. fety light
-jogurt naturalny
-szczypiorek
-czosnek
-sol,pieprz

Brokuly dzielimy na mniejsze rozyczki i w rzucamy do osolonego i lekko oslodzonego wrzatku na kilka minut. Gotujemy na pol twardo. W tym czasie kroimy fete w kostke, szczypiorek oraz przygotowujemy sos czosnkowy. Na sos czosnkowy siekamy 3-4 zabki czosnku,dodajemy do jogurtu naturalnego,doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Do miski wrzucamy brokuly,fete,sos i posypujemy szczypiorkiem.Pyszka!!!

Jezeli chcecie zeby danie bylo bardziej pozywne ,przygotujcie wczesniej omleta z samych bialek i lyzeczki otrebow (albo zmielonych platkow owsianych, zesmazcie na zloto a na gore wylozcie ta salatke.

Mozna dodac tez pokrojona w plasteki ugotowana piers z kurczaka.





Kcal 434.5

B 42.2
T 24.2
W 12.63

(cholest.0,IG.30)


Brokuły - Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza,
duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i
działają antynowotworowo.
Warto je umieścić w swojej diecie i jeść nie tylko w sezonie.
Kupując brokuły staraj się zawsze wybierać warzywa o zwartych główkach i świeżej,
zielonej barwie, z miękkimi, delikatnymi łodygami.
Te, które już zakwitły na żółto nie są smaczne, a ich wartości odżywcze są raczej znikome.
Brokuły należy szybko przygotowywać, najwyżej w ciągu 1-2 dni,
aby nie stracić tego, co w nich najcenniejsze - witamin i minerałów.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru, ok. 5-6 min.
Powinny być al dente, więc czas zależy od grubości łodyżek.
Warzywa zawsze wkładaj do wrzątku, korzonkami do dołu.


(Przepis by Malinowa, inf.o brokulach www.przepisy.net)





Edit: Wlasnie moj maz wcina wersje z omletem, b. smaczne

Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2010-11-04 19:04:02

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
mniam
uwielbiam i fete i brokuly
ew brokulow NIE ma potrzeby gotowania wcale
wystarczy aby polezaly rozyczki we wrzatku przez kilka minut

zawsze pyszne posilki podbijaja mi glod w okresie NIE JEM
diety JEM/NIE JEM

na szczescie pozniej przechodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 713 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28603
"ew brokulow NIE ma potrzeby gotowania wcale
wystarczy aby polezaly rozyczki we wrzatku przez kilka minut "

dokładnie, takie są najlepsze jak dla mnie

a danie fajne, w końcu coś innego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ja lubie najbardziej takie wlasnie podgotowane ale z 3 minutki. I jak nie lubie brokul, to z feta naprawde smakuja niezle Jutro tez robie hihi
Apropo, wczoraj w polo kupilam brokul za 99gr

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 33
Wygląda ciekawie, może być smaczne.

pompki są najlepsze.

tym się zajmuje [http://www.klimatyzacjapolska.pl] 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
ta feta to nie podgrzewasz czy cos zeby sie przytopila na bardziej plynna forme ?

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
nie wiem jak przepis
ale zadam pytanie
po co ?
feta jest dosc wodnista sama w sobie (oczywiscie zalezy ile fety w fecie )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zalezy wlasnie jaka feta z tego co wiem robia jakies na styl grecki itd to sa twarde. Ja kupilam z mlekowity i w sumie jak wymieszasz to sie cale brokulki nia oklejaja,ciezko nawet z niej jakakolwiek kostke uzyskac , a z podgrzanej fety robi sie konsystensja jak twarog .

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93464
super Malina, wyglada mega

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
-200g. fety light

mój dill ma tylko mocny towar, zadnego light,u nie ma


eheheh ja tam brokuły normalnie lubie ale Sog za przepis
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 50 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2144
może być fajne na pewno spróbuje bo brokuły i fete uwielbiam

Przeżyjesz dramat, którego żaden psychiatra nie widział,
przy nas nawet Dalajlama stracił by sens życia,

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pasta rybna- sprawdź to!

Następny temat

Pierogi lepsze niż u mamy - z łososiem i dodatkami. xDxD

WHEY premium