Hejo ! , Wiem ze nie kazdy lubi brokuly , ja sama za nimi nie przepadam ale w takiej wersji sa mega smaczne, podaje wartosci i rpzepis na cala miske ,wiec starczy pewnie na 2 spore porcje.
Skladniki:
-1 brokuł
-200g. fety light
-jogurt naturalny
-szczypiorek
-czosnek
-sol,pieprz
Brokuly dzielimy na mniejsze rozyczki i w rzucamy do osolonego i lekko oslodzonego wrzatku na kilka minut. Gotujemy na pol twardo. W tym czasie kroimy fete w kostke, szczypiorek oraz przygotowujemy sos czosnkowy. Na sos czosnkowy siekamy 3-4 zabki czosnku,dodajemy do jogurtu naturalnego,doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Do miski wrzucamy brokuly,fete,sos i posypujemy szczypiorkiem.Pyszka!!!
Jezeli chcecie zeby danie bylo bardziej pozywne ,przygotujcie wczesniej omleta z samych bialek i lyzeczki otrebow (albo zmielonych platkow owsianych, zesmazcie na zloto a na gore wylozcie ta salatke.
Mozna dodac tez pokrojona w plasteki ugotowana piers z kurczaka.
Kcal 434.5
B 42.2
T 24.2
W 12.63
(cholest.0,IG.30)
Brokuły - Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza,
duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i
działają antynowotworowo.
Warto je umieścić w swojej diecie i jeść nie tylko w sezonie.
Kupując brokuły staraj się zawsze wybierać warzywa o zwartych główkach i świeżej,
zielonej barwie, z miękkimi, delikatnymi łodygami.
Te, które już zakwitły na żółto nie są smaczne, a ich wartości odżywcze są raczej znikome.
Brokuły należy szybko przygotowywać, najwyżej w ciągu 1-2 dni,
aby nie stracić tego, co w nich najcenniejsze - witamin i minerałów.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru, ok. 5-6 min.
Powinny być al dente, więc czas zależy od grubości łodyżek.
Warzywa zawsze wkładaj do wrzątku, korzonkami do dołu.
(Przepis by Malinowa, inf.o brokulach www.przepisy.net)
Edit: Wlasnie moj maz wcina wersje z omletem, b. smaczne
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2010-11-04 19:04:02
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html