SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kura tikka masala xD

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3634

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 390
Tak jak w temacie :). Potrzebujemy około:
- 450-500g piersi z kurczaka.
(lub obranego mięsa z udek)
- jogurt naturalny wystarczy szklanka.
Przyprawy:
- Curry
- Chilli
- kumin
- sól
Namoczone w ciepłej wodzie patyczki do szaszłyków (powinny moczyć się około godziny)

Nasze mięsko musimy pokroić w dość grubą kostkę. Dobrze Było by przygotować w miarę pojemny pojemnik z pokrywką.
Nasze pokrojone mięso, wkładamy do pojemnika solimy około pół łyżeczki, dodajemy 1,5 łyżeczki curry , 0,5 łyżeczki chilli i kuminu.
Stopniowo dodajemy jogurt tak aby wszystkie przyprawy połączyły się z jogurtem i kurczakiem, zamykamy i na 1,5 do 20 godzin odkładamy do lodówki ( niech się marynuje ) a my w tym czasie możemy wypić piwo ( oczywiście dietetyczne ).


OK kurczak zamarynowany, przyszedł czas aby patyczki do szaszłyków spełniły swoje zadanie.
Nabijamy mięso tak aby z dołu mięć około 1 luzu tak samo u góry.
Mięso na szaszłykach może się dotykać.
I tak na rozgrzany grill na jakieś 10-12 minut aż zbrązowieje
możemy upiec w piekarniku ( położyć w brytfannie na pergaminie pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min, lub z patelni na łyżeczce oliwy, zasada taka jak na grillu gdy zbrązowieje kończymy smażyć.
I tak oto mamy tradycyjnego kurczaka Tikka masala.

Dodatki:

Super pasuje kuskus ze Świerzymi warzywami i sokiem z cytryny.
A dla koneserów szafranowy ryż ( wystarczy do gotującego się sypkiego ryżu dodać 4-5 pręcików szafranu) lub namoczony w winie szafran.


SMACZNEGO!!!!


(jak macie jakieś pytania pisać na GG, zdjęcia wrzucę po południu)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 390
aaaa dla nie wtajemniczonych "KUMIN" to prażony i zmielony kminek :)
w czasie marynowania jest błąd powinno być 1,5 do 2 godzin Przepraszam i pozdrawiam :)

Zmieniony przez - marcin_tol w dniu 2010-11-08 04:43:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 54 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4979
nie kminek, tylko kmin rzymski, panie wtajemniczony.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 25 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 390
Ves666 Przepraszam masz racje każdy się może pomylić ))))
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[low carb]Szpinakowo-mięsne placuszki.

Następny temat

Pierś z ryżem w otoczce warzywnej :)

WHEY premium