buszowałem po necie i znalazłem ciekawy przepis
Czytając opis pomyślałem że może po cyklu takie coś pic ? Nie wiem mało jeszcze wiem ale jestem ciekawy waszych opinii
W kleje całe info, od razu mówię nie ja pisałem.
"Napój, który jest przyrządzany przy pomocy grzyba herbacianego kombucha, posiada silnie pobudzające działanie na przemianę materii, powoduje oczyszczanie krwi toteż stosowany jest przez wielu jako uniwersalny środek leczniczy. Przy pomocy tego środka można skutecznie wiele chorób. Działa wspomagająco w leczeniu zaburzeń łaknienia, w przypadkach utraty ostrości wzroku, w chorobach stawów, nerek, wątroby , łuszczycy , kandydozy i włosów. Terapia kombuchą wspomaga również leczenie bezsenności, kamieni żółciowych, zaburzeń wątrobowych, otyłości, zatwardzenia, biegunki, hemoroidów, zapalenia stawów, wrzodów oraz zaćmy i (raka?).Ma silne działanie odtruwające .
Czym jest grzyb herbaciany?
Kombucha jest czymś w rodzaju galarety, utworzonej z różnego rodzaju drożdży i mikrobów, które żyją w symbiozie. Zdrowy grzyb jest białawy lub lekko jasnobrązowy, twardy i lepki. Od czasu do czasu produkuje on skazę o brązowym zabarwieniu, którą można przy wypuszczeniu nowego kombucha zmyć.
"Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w następujący sposób: drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom.
Bakterie przetwarzają alkohol na kwas glukuronowy, kwas mlekowy,octowy i różne witaminy.
Jak działa?
Powstający napój jest słodkawo-kwaśny i zawiera min.
· kwas glukuronowy,
· witaminy B1, B2, B6, B12 i C,
· kwas foliowy,
· kwas mlekowy,
· aminokwasy,
· enzymy,
· antybiotykowe substancje
· małą ilość alkoholu (przeciętnie 0,5%),
· dwutlenek węgla
Szczegółowe oddziaływanie kombuchy polega przeważnie na kwasie glukuronowym, który powoduje silne odtrucie organizmu. Kwas łączy się z substancjami odpadowymi organizmu i truciznami, które pochodzą z zewnątrz, przygotowuje je przez to do wydzielenia. Kwas mlekowy działa silnie hamująco na szkodliwe bakterie jelitowe i tym samym sprzyja procesowi trawienia.
Przepis na 2 l napoju:
· 2,5 litrowy słój
· grzyb kombucha
· szklankę gotowego napoju, aby móc ją dodać do nowej mieszaniny, proces dojrzewania
napoju będzie przyspieszony, nie jest to jednak konieczne,
· 2 łyżeczki czarnej herbaty, (możliwe są mieszanki herbat czarnych, zielonych, ziół)
· 2 litry wody
· 200 do 250g cukru
· chusteczkę, gazę, tetrę , ręcznik papierowy(potrzebne do nakrycia słoika)
Przygotować 2 litry osłodzonej herbaty. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej, należy przelać napój do słoja i umieść w nim grzyb herbaciany gładką stroną do góry. Można dolać resztkę starego napoju kombuchy, aby przyspieszyć proces dojrzewania .
Na koniec należy zabezpieczyć słój, grzyb musi oddychać, należy go chronić przed zanieczyszczeniami, muszkami owocówkami. Napój powstaje w ciągu 8 do 12 dni pozostawiony w temperaturze pokojowej około (najlepiej 23°C), jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej. Słój powinien stać w ocienionym miejscu, ja trzymam w szafce kuchennej i w barku.... Napój kombucha jest wówczas dojrzały jeśli po poruszaniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki. Jeżeli się go pije za wcześnie napój może zawierać resztki alkoholu - pozostałość procesu fermentacyjnego, co cieszy niektórych smakoszy. Dojrzały napój trzeba przefiltrować i przechowywać w lodówce. W niechłodzonym mogą tworzyć się szybko skazy, trzeba wtedy jeszcze raz filtrować napój. Podczas produkcji mogą pojawić się brązowe skazy - należy wtedy przefiltrować napój, a grzyb przepłukać letnią wodą.
Grzyb zwykle pływa u góry słoja napełnionego cieczą . Odrastające części grzyba wypływają zawsze do góry i w ten sposób pogrubiają grzyb. W niedługim czasie staje się on na tyle gruby, że spada na dno słoja, następnie na powierzchni słoja tworzy się nowa kombucha. Najpierw jest zupełnie cienka, prawie przezroczysta. poczekać aż dojrzeje i przełożyć do osobnego słoja. Tym sposobem zyskujemy nowy grzyb co pozwoli nam zwiększyć produkcję napoju."
Co sądzicie, patrząc na właściwości całkiem ciekawy moim zdaniem, może ktoś z was już to popijał ?
Pozdro.
TRAIN HARD OR GO HOME