SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Fasolka szparagowa

temat działu:

Dietetyka ogólna

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3790

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Witam serdecznie

Spotkałam się z opinią, że fasolka szparagowa oraz inne strączkowe zawierają duże ilości substancji przeciwodżywczych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.
Bardzo mnie ten temat zaciekawił, dlatego też proszę o opinię: czy to faktycznie tak niekorzystne i jakie ilości strączkowych w diecie mogą zatem być spożywane bez szkody.

Pozdrawiam!

Meraviglia!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 33
bzdura, jedz kiedy masz ochote ale wiadomo ze wszystko mozna jesc z umiarem, dieta powinna zawsze byc bogata w rozne produkty spozywcze ;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Nie spotkałem się z taką opinią. Jedynie szkodliwe może być spożywanie strączkowych w dużej ilości,gdyż zazwyczaj mają dużo błonnika,którego nadmiar utrudnia przyswajanie niektórych minerałów.

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W fasolce szparagowej chodzi o zawartość Saponin. Faktycznie, przy dużym spożyciu mogą powodować poważne problemy, związane z rozpadem czerwonych krwinek.
Myślę jednak, że spożywając z umiarem w normalnych ilościach nic nam nie grozi. Ale..w nadmiarze jak wiadomo wszystko szkodzi.

Co do ilości, myślę że jest to kwestia indywidualna.
Ale tutaj musiałbym też poszukać :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
Jak przy wielu produktach żywnościowych, tak również w przypadku roślin strączkowych coś by tam się znalazło na ich niekorzyść. Jako główne minusy wymienia się to, iż rośliny strączkowe:

- zawierają substancje uciążliwe jak rafinoza, stachioza, werbaskoza, oligocukry, które to ulegają w przewodzie pokarmowym procesom fermentacyjnym powodując wzdęcia
- zawierają substancje antyodżywcze, głównie inhibitory (blokery) enzymów trawiennych oraz lektyny mające zdolność niszczenia czerwonych krwinek
- zawierają garbniki i fityniany - które hamują wchłanianie wielu pierwiastków

Ale oczywiście tematu nie ma co demonizować. Jak się uprzemy to wszędzie coś znajdziemy. Generalnie jest także wiele plusów, także na talerzu jak najbardziej mogą gościć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Bardzo dziękuję za fachową odpowiedź

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mleko. Gdzie kupić.?

Następny temat

Źle dobrane tabletki antykoncepcyjne- Jaka dieta?

WHEY premium