- szczupak około 1,5kg.
- cebula
- czosnek
- pietruszka natka
- cytryna
- zioła (prowansalskie, bazylia)
- olej
- sól, pieprz
Szczupaka wybebeszyć (no chyba że ktoś kupił wybebeszonego). Natrzeć trochę olejem, opruszyć delikatnie solą i pieprzem, obtoczyć w poszatkowanej drobno cebuli, zmielonym czosnku, poszatkowanej pietruszce obsypać ziołami i skropić cytryną. Oczywiście wszystkiego dać też do środka. Zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną oliwą i do lodówki na min 1h (ja marynowałem przez noc).
Piec w temp. 180 st. 30 min.
Na talerzu skropić cytryną.
Oczywiście nie musi to być szczupak, myślę że można tak zrobić każdą dużą rybę słodkowodną, np. karpia. Super alternatywa dla monotonnych filetów.
Szczupak w 100g
Kcal: 81
B: 18,4
T: 0,8
W: 0
+ dodany tłuszcz