SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[S] DIETETYCZNE I SUPLEMENTACYJNE WSPOMAGANIE PROCESU TRENINGU - Ksiązka

temat działu:

Targowisko

Ilość wyświetleń tematu: 5454

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6400
Witam
Sprzedam nową książkę DIETETYCZNE I SUPLEMENTACYJNE WSPOMAGANIE PROCESU TRENINGU. Naprawdę polecam , godna uwagi, CENA 75 zł + kw

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 425 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9463
a mozesz cos wiecej o tej ksazce powiedziec?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6400
Książka autorstwa doktorow i wykladowcow z AWF Katowice. Posiadam dwie takie ksiazki dlatego tez jedna chcialbym sprzedac. STAN NOWA.

Adam Zając, Stanisław Poprzęcki, Miłosz Czuba, Dariusz Szukała

Stan książki: NOWA
Wydawnictwo AWF Katowice 2010
Stron: 464
Nakład: 700 egzemplarzy
Format: 30 x 21,5 cm
Okładka: miękka

Spis treści:

ROZDZIAŁ 1..........................................................................................................5
Znaczenie żywienia i suplementach w sporcie wyczynowym.............................5

ROZDZIAŁ 2........................................................................................................17
Podstawy metabolizmu mięśniowego...............................................................17
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja........................................................20
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego...................................29
2.3. Typy włókien mięśniowych.............................................................................36
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia............................42
2.5. Podstawowe systemy energetyczne................................................................48
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych
w mięśniach szkieletowych..........................................................................58
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM).............................................................68

ROZDZIAŁ 3........................................................................................................75
Ogólna charakterystyka podstawowych składników pokarmowych...............75

ROZDZIAŁ 4........................................................................................................85
Charakterystyka węglowodanów i ich rola w wysiłku fizycznym.................85
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie..........................................................85
4.2. Źródła węglowodanów...................................................................................87
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika..........................................................................92
4.4. Zasady spożywania węglowodanów................................................................95
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny....................................................................95
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów................................100

ROZDZIAŁ 5......................................................................................................107
Białko jako materiał budulcowy i funkcjonalny w organizmie człowieka.... 107
5.1. Rodzaje i istota białka hirudina w organizmie człowieka..............................................107
5.2. Aminokwasy egzogenne...............................................................................112
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie...................................................118
5.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie..................................126

ROZDZIAŁ 6......................................................................................................133
Rola tłuszczów w wysiłku fizycznym............................................................133
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka.................133
6.2. Metabolizm tłuszczów..................................................................................136
6.3. Źródła tłuszczów.........................................................................................138
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku............................146

ROZDZIAŁ 7......................................................................................................155
Znaczenie witamin i soli mineralnych w wysiłku fizycznym.........................155
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych................155
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych.................................................157
7.3. Minerały......................................................................................................160
7.4. Witaminy....................................................................................................190

ROZDZIAŁ 8......................................................................................................209
Najważniejszy składnik organizmu - woda...................................................209
8.1. Równowaga wodna.....................................................................................217
8.2. Hyponatremia.............................................................................................218
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny..........................................220
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów..............................................................221
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody...........223

ROZDZIAŁ 9.....................................................................................................227
Suplementy i odżywki wspomagające sprawność i wydolność organizmu .... 227
9.1. Istota stosowania środków ergogennych w sporcie........................................227
9.2. Rodzaje suplementów i odżywek stosowanych w sporcie................................230
9.3. Ziołoterapia.................................................................................................240
9.4. Charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie.....245

ROZDZIAŁ 10...................................................................................................297
Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym.......................................297
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym.............................................................297
10.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe.............................................................298
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących
i trenujących.............................................................................................299
10.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu.............................................302
10.5. Metody pomiaru składu ciała......................................................................304
10.6. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej.................................................316
10.7. Rola ćwiczeń fizycznych w procesie redukowania masy ciała
i tkanki tłuszczowej...................................................................................318
10.8. Energetyczna klasyfikacja ćwiczeń fizycznych...............................................320
10.9. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej....................336

ROZDZIAŁ 11...................................................................................................347
Analiza diety sportowców............................................................................347
11.1. Ocena składu ilościowego i jakościowego diety sportowców..........................347
11.2. Szczegółowy program żywieniowo-wspomagający przygotowany dla polskiego pływaka Pawła Korzeniowskiego w wybranym okresie przygotowania sportowego........................................................................361

ROZDZIAŁ 12...................................................................................................401
Przykładowe rozwiązania dietetyczno - suplementacyjne..........................401
12.1. Zalecenia dietetyczne i suplemntacyjne uwzględniające typ budowy ciała......401
12.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu...............................407
12.3. Dieta ketogenna a wysiłek fizyczny.............................................................412
12.4. Przykładowe programy żywieniowo-suplementacyjne
dla różnych dyscyplin sportu......................................................................419

PIŚMIENNICTWO............................................................................................453
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 425 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 9463
a skad ta cena? przeciez ksiazka byla darmowa...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6400
jaka darmowa???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6400
up SPRZEDAM ZA 70 zł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9
kupie ta ksiazke, jesli jeszcze ja masz;) jakby co to pisz na 721 283 967
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Patrzymy na daty .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kupie białko albo gainera

Następny temat

Kupię kilka rzeczy

WHEY premium