SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak długo gotować indyka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 71951

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 173 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2273
Kurczaka zawsze gotuję 20-25 min i jest idealny. A jak jest z indykiem? Kobieta w mięsnym powiedziała, że indyk wymaga dłuższego gotowania, ale nie wyraziła się precyzyjnie...
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6255 Napisanych postów 75951 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754400
Mięso z indyka jest dość chude w zależności od części, mięs to jest też bardzo delikatne, dostarcza nam małej ilości tłuszczy, ale za to wiele pełnowartościowego białka.

W 100g piersi z indyka, bez skóry dostarczymy 83kcal, w tym:

19,2g białka
0,7g tłuszczów (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,22g, kwasy tłuszczowe jednonasycone 0,33g, kwasy tłuszczowe wielonasycone 0,15g).
0,15g soli
49mg cholesterolu.

Mięso z piersi z indyka jest bardzo dobre, zarówno smażone, jak i gotowane, czy pieczone w piekarniku. Natomiast należy pilnować odpowiednio czasu przygotowania, gdyż bardzo łatwo jest je wysuszyć, po wyciągnięciu robi się gumowe i twarde.
Bezpiecznie jest je pociąć na cieńsze i mniejsze kawałki. Wrzucić do wody wrzącej, jeśli gotujemy samo mięso, jeśli robimy z udziałem piersi z indyka lubi innej jego części rosół, woda musi być zimna.
Pierś indyka należy gotować około 25-30min, jeśli chodzi o większe kawałki, wodę można bezpośrednio przyprawić: solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią, przyprawy te nadadzą mięso niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli pokroimy pierś w mniejsze kawałki, gotowanie skraca się do około 15min, po tym czasie mięso zachowuje wszystkie walory smakowe, ale nie jest też przegotowane, gdyż takiego mięsa, nie zjada się już z takim smakiem, jak dobrze przygotowane.
Warto również wzbogacić swoją dietę w inne kawałki indyka oraz innych mięs, ale należy pamiętać, że udział białka w diecie nie musi być pokryty tylko z mięsa, tutaj przykłady skąd należy czerpać białko: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html#post1.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
aby był miękki ok 40 -50min spróbuj
4

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 173 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2273
O to mi właśnie chodziło :) Dzięki, poszedł SOG :)
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 173 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2273
Eee nie wszedł... nie wiedziałem, że można oddać tylko jeden głos na kogoś :/
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Spoko głosy to nioe wszytsko pozdr
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa - korekta

Następny temat

Prosze o SPRAWDZENIE DIETY I PROSZE ODPOWIEDZIEĆ NA KILKA PYTAŃ.

WHEY premium