...
Napisał(a)
Kurczaka zawsze gotuję 20-25 min i jest idealny. A jak jest z indykiem? Kobieta w mięsnym powiedziała, że indyk wymaga dłuższego gotowania, ale nie wyraziła się precyzyjnie...
4
...
Napisał(a)
Mięso z indyka jest dość chude w zależności od części, mięs to jest też bardzo delikatne, dostarcza nam małej ilości tłuszczy, ale za to wiele pełnowartościowego białka.
W 100g piersi z indyka, bez skóry dostarczymy 83kcal, w tym:
19,2g białka
0,7g tłuszczów (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,22g, kwasy tłuszczowe jednonasycone 0,33g, kwasy tłuszczowe wielonasycone 0,15g).
0,15g soli
49mg cholesterolu.
Mięso z piersi z indyka jest bardzo dobre, zarówno smażone, jak i gotowane, czy pieczone w piekarniku. Natomiast należy pilnować odpowiednio czasu przygotowania, gdyż bardzo łatwo jest je wysuszyć, po wyciągnięciu robi się gumowe i twarde.
Bezpiecznie jest je pociąć na cieńsze i mniejsze kawałki. Wrzucić do wody wrzącej, jeśli gotujemy samo mięso, jeśli robimy z udziałem piersi z indyka lubi innej jego części rosół, woda musi być zimna.
Pierś indyka należy gotować około 25-30min, jeśli chodzi o większe kawałki, wodę można bezpośrednio przyprawić: solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią, przyprawy te nadadzą mięso niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli pokroimy pierś w mniejsze kawałki, gotowanie skraca się do około 15min, po tym czasie mięso zachowuje wszystkie walory smakowe, ale nie jest też przegotowane, gdyż takiego mięsa, nie zjada się już z takim smakiem, jak dobrze przygotowane.
Warto również wzbogacić swoją dietę w inne kawałki indyka oraz innych mięs, ale należy pamiętać, że udział białka w diecie nie musi być pokryty tylko z mięsa, tutaj przykłady skąd należy czerpać białko: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html#post1.
W 100g piersi z indyka, bez skóry dostarczymy 83kcal, w tym:
19,2g białka
0,7g tłuszczów (w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,22g, kwasy tłuszczowe jednonasycone 0,33g, kwasy tłuszczowe wielonasycone 0,15g).
0,15g soli
49mg cholesterolu.
Mięso z piersi z indyka jest bardzo dobre, zarówno smażone, jak i gotowane, czy pieczone w piekarniku. Natomiast należy pilnować odpowiednio czasu przygotowania, gdyż bardzo łatwo jest je wysuszyć, po wyciągnięciu robi się gumowe i twarde.
Bezpiecznie jest je pociąć na cieńsze i mniejsze kawałki. Wrzucić do wody wrzącej, jeśli gotujemy samo mięso, jeśli robimy z udziałem piersi z indyka lubi innej jego części rosół, woda musi być zimna.
Pierś indyka należy gotować około 25-30min, jeśli chodzi o większe kawałki, wodę można bezpośrednio przyprawić: solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią, przyprawy te nadadzą mięso niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli pokroimy pierś w mniejsze kawałki, gotowanie skraca się do około 15min, po tym czasie mięso zachowuje wszystkie walory smakowe, ale nie jest też przegotowane, gdyż takiego mięsa, nie zjada się już z takim smakiem, jak dobrze przygotowane.
Warto również wzbogacić swoją dietę w inne kawałki indyka oraz innych mięs, ale należy pamiętać, że udział białka w diecie nie musi być pokryty tylko z mięsa, tutaj przykłady skąd należy czerpać białko: https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html#post1.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
aby był miękki ok 40 -50min spróbuj
4
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
Eee nie wszedł... nie wiedziałem, że można oddać tylko jeden głos na kogoś :/
1
...
Napisał(a)
Spoko głosy to nioe wszytsko pozdr
2
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Poprzedni temat
Masa - korekta
Polecane artykuły