SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ 28-o dniowego treningu oporowego i konsumpcji NO-Shotgun...

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3728

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 919
źródło: Journal of the International Society of Sports Nutrition 2009, 6:16 doi:10.1186/1550-2783-6-16

Artykuł dostępny pod adresem: http://www.jissn.com/content/pdf/1550-2783-6-16.pdf

Wpływ 2 dniowego treningu oporowego i konsumpcji dostępnego na rynku suplementu przedtreningowego,NO-Shotgun®, na skład ciała, siłę i masę mięśniową, markery aktywacji komórek satelitarnych oraz markery kliniczne u mężczyzn.

Brian Shelmadine, Matt Cooke, Thomas Buford, Geoffrey Hudson,
Liz Redd1, Brian Leutholtz1 and Darryn S Willoughby, Department of Health, Human Performance, and Recreation, Baylor University


Cel: celem pracy jest zdeterminowanie wpływu 2 dniowego ciężkiego treningu oporowego przy jednoczesnym przyjmowaniu suplementu, NO-Shotgun®, na skład ciała, siłę i masę mięśniową, markery aktywacji komórek satelitarnych oraz markery kliniczne.

Metody: 18 niewytrenowanych osób uczestniczyło w programie ćwiczeń oporowych - 4 razy w tygodniu przez 28 dni równocześnie spożywając 27 g/dzień placebo (PL) - maltodekstryna lub NO-Shotgun® (NO) 30 min przed treningiem. Analiza danych za pomocą 2x2 ANOVA i testów t (p<0.05)

Rezultaty: Masa ciała zwiększyła się w obu grupach (p=0.001), jednak bez znaczącej zmiany zawartości wody w organizmie (p=0.77). Brak znaczących zmian w masie tłuszczu (p=0.62); jednakże nastąpił wzrost beztłuszczowej masy ciała (p=0.001), w NO znacząco większy niż w PL (p=0.003). Siła mięśniowa w wyciskaniu na ławce w NO była znacząco większa niż w PL (p=0.019). Poziom IGF-I (p=0.046) i HGF (p=0.06) w osoczu krwi zwiększyły się znacząco wraz z treningiem, oraz HGF w NO był większy niż w PL (p=0.002).(...) Brak znaczących zmian w klinicznych markerach (p>0.05)

Wnioski: spożywanie NO-Shotgun® w połączeniu z ciężkim treningiem oporowym przez 28 dni nie jest związane z żadnymi negatywnymi skutkami ubocznymi ani nie wpływa anormalnie na kliniczne markery. Przeciwnie NO-Shotgun® efektywnie zwiększa siłę i masę mięśniową, zawartość białek we włóknach mięśniowych oraz zwiększa poziom markerów świadczących o aktywacji satelitarnych komórek mięśniowych.

Informacje dodatkowe:
Uczestnicy - 18 zdrowych, aktywnych fizycznie, nie wytrenowanych oporowo (żaden nie wykonywał regularnego [przynajmniej 3x w tygodniu] treningu oporowego przez rok przed badaniem) mężczyzn o średniej wieku 22.8 +/- 4.67 lat, o wzroście 179.5 +/- 6.38 cm i masie ciała 79 +/- 16.13 kg. Z badania wykluczeni były osoby niedopuszczone przez lekarza, oraz spożywające w okresie 3 miesięcy przed badaniem jakiekolwiek suplementy diety (wyłączając preparaty multiwitaminowe) takie jak: monohydrat kreatyny, tlenek azotu, hydroksy-beta-metylomaślan (HMB) oraz inne środki farmakologiczne jak sterydy anaboliczne.

Testowanie
Test w dniu 0 i 29, w których pobrana została krew i próbki tkanki mięśniowej oraz badanie składu ciała i testy wydolności.

Ocena siły
Powtórzenie maksymalne (1-RM) w ćwiczeniach: wyciskanie sztangi na ławce poziomej (wolny ciężar) oraz wyciskanie na suwnicy.

Ocena składu ciała
Pomiar masy ciała na standardowej wadze lekarskiej. Procent tkanki tłuszczowej, masy tłuszczu oraz masy beztłuszczowej zostały określone za pomocą metody DEXA. Zawartość wody w organizmie została określona poprzez analizę bioelektrycznej impedancji.

Dieta
Uczestnicy byli proszeni o niezmienianie swoich nawyków żywieniowych podczas przebiegu badania.

Protokół treningowy
2 dniowy trening oporowy z podziałem na dwa treningi górnych partii ciała oraz 2 dolnych. Łącznie 16 sesji treningowych. Uczestnicy wykonywali następujące ćwiczenia: 2 razy w tygodniu (wyciskanie sztangi na ławce poziomej, ściganie drążka wyciągu górnego, wyciskanie na barki, wiosłowanie siedząc, szrugsy, rozpiętki, uginanie ramion, prostowanie ramion z linką wyciągu, brzuszki) oraz 2 razy w tygodniu (wyciskanie na suwnicy, prostowanie grzbietu, wstępowanie na stopień, zginanie nóg na maszynie, wstępowanie na palce, brzuszki). Uczestnicy wykonywali 3 serie po 10 powtórzeń z zakresu 70-80% 1-RM, przerwy między seriami i ćwiczeniami po 2 min.

Wyniki
Badania ukończyło 18 uczestników, w trakcie trwania eksperymentu zmianie nie uległa ilość spożywanych przez nich kcal, g białka, tłuszczu i węglowodanów. Przez 28 dni 4 uczestników z grupy PL i 4 uczestników z grupy NO zgłaszało niepożądane skutki uboczne. Dla PL, dwóch uczestników zgłosiło nudności, jeden przyspieszenie tętna, jeden skrócenie oddechu. Dla NO - u dwóch zawroty głowy, dwóch nudności, dwóch bóle głowy, dwóch przyspieszone tętno, jeden skrócenie oddechu oraz dwóch nerwowość.

Masa ciała:
PL wzrost o 1.37 +/- 0.91 %
NO wzrost o 2.59 +/- 1.65 %

Masa tłuszczu:
PL wzrost o 4.85 +/- 8.17 %
NO spadek o 1.21 +/- 6.15 %

Beztłuszczowa masa ciała:
PL wzrost o 1.69 +/- 1.62 %
NO wzrost o 4.75 +/- 1.49 %

Zawartość wody:
PL wzrost o 1.17 +/- 2.18 %
NO wzrost o 3.36 +/- 3.06 %

Siła w wyciskaniu sztangi na ławce poziomej (wynik w kg/masa ciała):
PL wzrost o 0.73 +/- 6.92 %
NO wzrost o 8.82 +/- 5.34 %

Siła w wyciskaniu na suwnicy (jw.)
PL wzrost o 11.99 +/- 8.36 %
NO wzrost o 18.4 +/- 5.74 %

Zainteresowanych w temacie wyników badań krwi, poziomu IGF-1, HGF, wyników biopsji mięśni odsyłam do artykułu.

Pozdrawiam











Zmieniony przez - Big_Mack w dniu 2010-12-11 00:05:56
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
myślę iż warto uzupełnić publikację o informacje dotyczace funduszu:

This study was supported by an internal research grant from Baylor University and a product (dietary supplement) donation from VPX Pharmaceuticals (Davie, FL.). The study Principal Investigator (DW) received remuneration from the study sponsor; VPX.

no i witamy w nowym dziale
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 919
haha no pięknie, późno już, nie doczytałem tej "drobnej" informacji , pozostaje tylko wierzyć w ludzi z Baylor, w końcu to nie jakiś no-name lab tylko znana uczelnia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Tu także przykład, sponsorowanych badań, gdzie mamy cudowne wyniki:

Consuming a supplement containing branched-chain amino acids during a resistance-training program increases lean mass, muscle strength and fat loss
Jim Stoppani1 , Timothy Scheett2, James Pena1, Chuck Rudolph3 and Derek Charlebois3
1 Weider Research Group, Woodland Hills, CA, USA
2 College of Charleston, Charleston, SC, USA
3 Ekawa Performance Training, Huntington Beach, CA, USA
author email corresponding author email

from 2009 International Society of Sports Nutrition Conference and Expo
New Orleans, LA, USA. 14&#8211;15 June 2009

Journal of the International Society of Sports Nutrition 2009, 6(Suppl 1):P1doi:10.1186/1550-2783-6-S1-P1

The electronic version of this abstract is the complete one and can be found online at: http://www.jissn.com/content/6/S1/P1

Published: 31 July 2009
ˆ 2009 Stoppani et al; licensee BioMed Central Ltd.

Background

A randomized, double-blind study was performed to evaluate the efficacy of consuming a supplement containing branched-chain amino acids (BCAAs) during an eight-week resistance-training program.

Methods

Thirty-six strength-trained males with a minimum of two years resistance-training experience (25.5 yrs, 177.7 cm, 85.2 kg and 9.3% body fat) were randomly assigned to receive either 14 grams of BCAAs (n = 12), 28 grams of whey protein (n = 12), or 28 grams of carbohydrates from a sports drink (n = 12) while performing an eight-week resistance-training program. Participants followed a periodized, whole-body training program that involved training all major muscle groups once per week using a four-day training split. Subjects body weight, body composition, and 10-rep max on the bench press and squat were determined before and after the eight-week training program. Subjects followed a standardized diet while following the program.

Results

All groups had a 100% compliance with the study protocol. The BCAA group experienced a significantly greater gain in body weight than the whey group (2 &#177; 1 kg vs. 1 &#177; 1 kg; p < 0.02) and the carbohydrate group (2 &#177; 1 kg vs. 1 &#177; 1 kg; p < 0.01). For lean mass, the BCAA group gained significantly greater lean mass than the whey group (4 &#177; 1 kg vs. 2 &#177; 1 kg; p < 0.01) and the carbohydrate group (4 &#177; 1 kg vs. 1 &#177; 1 kg; p < 0.01). The whey group also gained significantly more lean mass than the carbohydrate group (2 &#177; 1 kg vs. 1 &#177; 1 kg; p < 0.02). BCAA group decreased their percent body fat significantly more than the whey group (2 &#177; 1% vs. 1 &#177; 1%; p = 0.039) and the carbohydrate group (2 &#177; 1% vs. 1 &#177; 1%; p < 0.01). Muscular strength was significantly greater in the BCAA group on the 10-RM bench press than the whey group (6 &#177; 3 kg vs. 3 &#177; 2 kg; p < 0.01) and the carbohydrate group (6 &#177; 3 kg vs. 2 &#177; 2 kg; p < 0.01). For the squat, the BCAA group gained significantly more strength on their 10-RM than the whey group (11 &#177; 5 kg vs. 5 &#177; 3 kg; p < 0.01) and the carbohydrate group (11 &#177; 5 kg vs. 3 &#177; 2 kg; p < 0.01).

Conclusion

Ingestion of a supplement containing BCAAs while following an 8-week resistance training program resulted in a greater decrease in percent body fat, an increase in lean mass, and 10-RM strength gains on the bench press and squat vs. ingestion of a whey supplement or a sports drink. In addition, the ingestion of a whey protein supplement resulted in greater lean mass gains than ingestion of a sports drink.

Acknowledgements

The authors would like to thank Scivation, Inc., Graham, NC, for funding this research

pzdr/

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
wiec własnie jedno okotrzeba na takie przymykać, a drugim rozglądać się za innymi publikacjami

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-15 13:45:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
bardzo ciekawe badania

dobrze ze powstal taki dzial panowie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wpływ pory przyjmowania miksu węgli z białkiem na mikro urazy , siłę i bóle mięśni

Następny temat

Whey Warrior

WHEY premium